Bridezilla of Bride-zen? Trouwen in het buitenland hoeft niet stressvol te zijn

Valerie gaat trouwen! In mei 2022 zal Valerie het ja-woord geven aan haar prins op het witte paard. Niet in Nederland, maar in het zonovergoten Italië tijdens een romantisch weekend met vrienden en familie. Op Ladify.nl neemt ze jou mee tijdens haar avonturen tot aan haar bruiloft. Van de zoektocht naar de jurk tot de locatie en haar bruidsmake-up. Lees snel verder voor Valerie’s zoektocht naar haar ‘wedding look’: trouwjurk gevonden, nu het kapsel en de make-up look nog..

Dream wedding!

Die witte jurk op die ene bijzondere dag, met die ene fantastische man… heel veel meisjes dromen van jongs af aan over het moment dat zij ‘Ja ik wil’ zullen zeggen. Zo’n meisje ben ik echter nooit geweest. Ik vond het idee van trouwen wel leuk. Ook had ik op momenten in mijn leven de wens om mijzelf wel eens in trouwjurk te zien, maar er waren ook zeker momenten dat ik er stellig van overtuigd was dat ik nooit zou willen trouwen. En toen gebeurde het.. ik ontmoette Mr. Right. Mijn prioriteiten veranderden en voor ik het wist droeg ik een ring om mijn vinger. Natuurlijk kon ik bruidsjurken passen voor de fun, maar ik vond het nu nóg leuker omdat het ging om de real deal! Inmiddels ben ik in volle voorbereidingen voor onze droombruiloft in het buitenland in mei dit jaar. En trouwen in het buitenland hoeft niet stressvol te zijn. Bridezilla of Bride-zen? Ik durf met recht te zeggen dat ik tot de laatste behoor!

Bridezilla

Ik geef het niet graag toe, maar de eerste paar weken van onze verloving gedroeg ik me echt als een Bridezilla. Ik kon over bijna niets anders meer praten. In mijn day-to-day job werk ik als Executive Assistant voor directeur en zijn team, dus organiseren zit in mijn bloed. To do-lijsten zijn voor mij dagelijkse kost. Dus wat deed ik? Ik stelde een deadline-sheet op in een Dropbox en deelde die link met mijn vriend, zodat hij precies wist wie welke taken moest doen. Ik zat achter hem aan wanneer ik vond dat het sneller moest. Soms tot vervelends toe. Maar in het hele proces had ik opeens een moment waarop ik helemaal geen zin meer in had. De lol van het organiseren van onze droomdag was me totaal ontgaan. En mijn verloofd, die was er al helemaal klaar mee. Ik neem het hem niet kwalijk, want Bridezilla was zelfs voor mij too much, lol.

Ons mantra: geen stress

Na een organisatie-pauze en een mindreset gaan we verder met onze bruiloftsplannen. Van Bridezilla dwing ik mijzelf te veranderen naar Bride-Zen. Dit was overigens zo’n 3 maanden na onze verloving. Wij besluiten onze bruiloft klein te houden. Het wordt een 3-daags feest met zo’n 40 gasten in een villa in de Valpolicella regio in Italië. Ons mantra: geen stress! Samen hebben we genoeg bruiloften meegemaakt om te weten dat we geen greintje stress willen ervaren, ook niet tijdens de organisatie van onze dag. Wij zijn praktische mensen, dus kiezen we ervoor om al 2 dagen voor de bruiloft te gaan tekenen met onze getuigen. Op onze ‘echte dag’ doen we een symbolische ceremonie en zijn we dus niet afhankelijk van een bepaald tijdstip gebaseerd op de agenda van een trouwambtenaar. Heerlijk idee!

Villa San Bonifacio in San Pietro in Cariano

Ga op locatiebezoek

Maar hoe bereid je een bruiloft in het buitenland eigenlijk voor? Ik als Zwitserse, mijn betere helft als Nederlander, allebei zero kennis van de Italiaanse taal (‘pizza’?). En dan vooral met de Covid-component zou het wellicht een ingewikkelde onderneming worden. Maar zoals gezegd, wij zijn praktische mensen. De villa waar we ons feest zullen vieren huren we via Air BnB. Een Nederlandse dame die er werkt helpt ons als een soort ‘light’ wedding planner met het vertalen van belangrijke informatie. Verder gaan we op reis om de villa al van te voren te bezoeken. We willen immers wel weten waar we onszelf en onze gasten naartoe brengen. Doe dit dan ook vooral!

Wij gingen afgelopen zomer langs dit droomstekje in Italië en het was geweldig, pure magie! Direct bij aankomst kon ik al zien waar ik mijn dress reveal zou willen doen, waar de ceremonie moet gaan plaatsvinden en waar die grote lange tafel voor het diner komt te staan. Ook de weddingplanner is aanwezig tijdens ons bezoek. Ze geeft ons goede tips over cateringpartijen, decoratie, de planning en ga zo maar door.

Bridezilla of Bride-zen?
Is de locatie niet geweldig?!

Hulptroepen ingeschakeld!

En hoe hebben we alle anderen dingen georganiseerd? Met hulp van onze geweldige vrienden en familie! Een gezamenlijke vriendin is aangenomen als styliste van mijzelf en mijn bruidsmeiden, een andere vriendin wordt ceremoniemeester en mijn oom zal de hele bruiloft vastleggen als fotograaf. Mijn beste vriendin, die ook mijn getuige is, brengt 30 liter Zwitserse wijn uit Zwitserland, mijn moeder is verantwoordelijk voor de gehele decoratie en mijn zwager werkt als barkeeper en zal de lekkerste cocktails voor ons en ons gezelschap mixen. En met behulp van weer een andere vriend kunnen we misschien zelfs een heel mooie sound-system voor weinig geld scoren. En ik zeg je, het organiseren van jouw mooiste dag met de hulp van vrienden en familie is het mooiste wat er is! Iedereen is zo betrokken en leeft hierdoor nog meer met ons naar dit speciale moment toe.

Bruidsdingen

Als toekomstige bruid zijn er natuurlijk ook dingen, die ik helemaal zelf wil regelen. Mijn jurk heb ik bij Bruidshuis Diana gekocht – een uitstekende service van de dames heeft het mogelijk gemaakt om binnen 1,5 uur weer buiten te staan met mijn droomjurk! I said ‘yes to the dress’ maar zonder tranen, want zo zit ik nou eenmaal niet in elkaar. Afhankelijk van welke jurk je kiest is het nodig passend ondergoed te kopen. Als bruid wil je je natuurlijk bijzonder mooi voelen op die dag. Bij Agent Provocateur scoorde ik dan ook een prachtige met goud bewerkte string die niet zou tekenen in mijn jurk, maar wél mijn verloofd zou verrassen! De prijs viel iets hoger uit dan verwacht, maar hé, ik trouw maar één keer! Verder ben ik op zoektocht gegaan naar mooie sieraden en heb ik gespeurd naar het perfecte jasje voor over mijn jurk wanneer het koud wordt. Op Etsy vond ik het perfecte denim jasje, die ik zelfs nog met mijn eigen tekst kon customizen! Kleine tip: kies ervoor om je tekst zo te formuleren, zodat je het jasje ook na de bruiloft nog kan dragen zonder meteen als ‘bruid’ over straat te hoeven gaan. Ik koos voor “I do – what I want”. Lekker gek!

Bridezilla of Bride-zen
Dress fitting met mijn zusje!
Bridezilla of Bride-zen
Say yes to the dress

Final decisions

Tenslotte zijn er nog twee dingen waarover ik een beslissing moet nemen. Wil ik van mijn naam veranderen en willen we trouwringen? Niet geheel onbelangrijk om over na te denken. Het eerste was voor mij echter al van meet af aan duidelijk. Ik behoud mijn eigen naam. Wil hij mijn naam? Dan zal ik dat uiteraard aanmoedigen! Hahah. Maar de tweede vragen konden we beiden moeilijker beantwoorden. Willen we trouwringen? Zouden we deze echt met plezier gaan dragen? Ikzelf zou graag een ring, maar Mr. Right dacht er iets anders over. Een grotere nachtmerrie dan een stuk zilver of goud 24/7 op zijn huid is tot nu toe een no-go. Hij draagt immers nooit sieraden. Niettemin zijn we op een zaterdag 1,5 uur lang bij een juwelier geweest om rond te kijken zonder verplichtingen. En je raadt het misschien al, het is toch een ja geworden! Denk ook hier dus ook aan het motto ‘niet Bridezilla, maar Bride-zen’, en ga niet over één nacht ijs. Deel jouw wensen, maar luister ook zeker naar de input van jouw partner.

Villa San Bonifacio in San Pietro in Cariano

Het komt toch vaak anders – take it easy

De belangrijkste les die ik heb geleerd tijdens de voorbereidingen van onze bruiloft tot nu toe, is dat wat ik dacht zeker te weten, uiteindelijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Door te luisteren naar anderen en adviezen in te winnen bij vrienden en vriendinnen, heeft onze droombruiloft langzaamaan vorm gekregen. Een bruiloft plannen is dan ook heel erg leuk en ik ben dankbaar dat mijn Bridezilla-mode snel was verdwenen. Vanaf nu alleen nog maar Bride-zen, op weg naar misschien wel de mooiste dag van mijn leven? De tijd vliegt want over 4 maanden is het al zover. Dus voor alle toekomstige bruiden: geniet van de voorbereiding net zo veel als van je dag zelf! En mocht Covid toch een streep door de dag zetten, take it easy and take a deep breath. Zolang je Mr Right naast je hebt, is het minder erg dan je denkt!