Bon biní Bonaire: hét eiland om te duiken en snorkelen

Kijk jij uit naar een strandvakantie? Wil jij mooi weer garantie, lekker eten én de onderwaterwereld ontdekken? Bonaire is the place for you. Hoewel het eiland de kleinste is van de ABC die we kennen (slechts 288 km²), is Bonaire er om je te verrassen. Van de beste duikplekken van de Cariben tot de roze flamingo’s en indrukwekkende mangroves. Bonaire is met recht een tropische verrassing te noemen, en dan vooral het relaxte leven dat er wordt geleefd. Nieuwsgierig? Lees snel verder.

Bon biní na Boneiru

Bonaire, we kennen het eiland allemaal wel van de bekende ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. Anders dan Aruba en Curaçao, heeft Bonaire de status van bijzondere gemeente van Nederland. Samen met Sint Eustatius en Saba vormt Bonaire Caribisch Nederland. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk, een stadje dat zijn naam dankt aan de opgeworpen dijk van dood koraal (koralendijk). Koraal dat je op veel plekken op het eiland zal tegenkomen. Alle vluchten naar Bonaire komen aan op Flamingo Airport. Hier zal de reis voor jou dan ook (waarschijnlijk) beginnen. Maar eerst… naar de autoverhuur!

Washington Slagbaai Nationaal Park

4×4 over het eiland: autohuur

The island life.. degene die er mee bekend is weet dat je zonder auto eigenlijk nergens bent. Besluit je om een reis te boeken naar Bonaire, zorg dan ook dat je direct een huurauto vastlegt. Op het eiland zijn verschillende verhuurbedrijven te vinden. Mijn voorkeur gaat uit naar het huren van een auto op het vliegveld. De loketten van de verschillende verhuurbedrijven vind je direct tegenover de aankomsthal. Kies op Bonaire voor het huren van een 4×4 pick-up. Alleen met dit type auto mag je ook het Washington Slagbaai Nationaal Park in. En deze sight wil je natuurlijk niet missen!

Delfins Resort
Duik met Dive Friends Bonaire

Duiken op Bonaire

Hoewel je eerste indruk van Bonaire een platte dorre pannenkoek kan zijn, heeft het eiland veel te bieden als je wat verder kijkt. Met name in de koraalriffen die direct aan de kustlijn liggen kun je je hart ophalen aan een tropische onderwaterwereld. Bonaire is dan ook by far de duikbestemming van Caribisch Nederland. Op het eiland vind je talloze duikscholen en -shops, ieder resort heeft er wel één. Hier boek je een complete cursus, losse duiken of alleen jouw gear. Wij namen een duik met Dive Friends Bonaire, een duikschool die verschillende vestigingen heeft op het eiland. Voor twee duiken, inclusief volledige uitrusting en tanks, betaalden we zo’n $ 187 (zo’n € 175).

Eindeloos snorkelen

Heb je geen duikbrevet of gewoonweg geen trek in meters diep de oceaan in duiken, dan is snorkelen het perfecte alternatief. En snorkelen kun je naar hartelust op Bonaire. Zorg voor een goede duikbril, snorkel en flippers. Deze laatste zorgen ervoor dat je snel heel wat meters in het water kunt maken. Tip: kies voor flippers waar je met schoentjes in kunt. Anders dan op Aruba en Curaçao is de kustlijn van Bonaire ‘rough’ te noemen. Je zal dus over de stenen het water in moeten. Waterschoenen zijn dan ook een echte must-have. Uitrusting ready? Dan is het tijd om de bijzondere onderwaterwereld op de beste snorkelplekken van Bonaire te gaan ontdekken. Van de kleurrijke papagaaivissen tot octopussen, schildpadden en indrukwekkend koraal.

Wayaka Washington Slagbaai Nationaal Park

Washington Slagbaai Nationaal Park

Ook niet te missen tijdens een verblijf op Bonaire is het Washington Slagbaai Nationaal Park. Het park beslaat maar liefst 55 km² en is de eerste in zijn soort in Caribisch Nederland. Washington Slagbaai Nationaal Park ligt in het noord-westen van het eiland en is dagelijks te bezoeken tussen 8:00 en 17:00 uur. Stap in jouw 4×4 en rijdt de korte (24 km) of lange (35 km) route langs prachtige uitkijkpunten, historische hoogtepunten en nummer 1 snorkelplekken. Let op: vanwege de reistijd door het park, worden er na 14:45 uur geen nieuwe bezoekers meer toegelaten. Ook krijg je instructies mee die je vertellen op welk tijdstip je waar uiterlijk moet vertrekken.

Op dit moment heerst er een zeer besmettelijke koraalziekte in de wateren rondom Bonaire. Op verschillende plekken sterft het koraal af. Om verspreiding van de ziekte tegen te gaan, moet je bij de ingang van het Nationaal Park jouw zwemkleding en snorkel-uitrusting ontsmetten.

Washington Slagbaai Nationaal Park

Watersporten op Sorobon Beach

Naast activiteiten ín het water, is er op Bonaire ook een hoop activiteit óp het water. Sorobon Beach in het zuidoosten van Bonaire is bij uitstek de plek om te (leren) windsurfen en kiten. Het water is hier zeer ondiep en daarom heerlijk warm. In combinatie met de aanlandige wind is het een ideale plek om op het bord te springen. Maar niet alleen voor de watersporters is Sorobon Beach een hotspot. Het is een geliefde plek om van een relaxte dag aan zee te genieten. Strijk neer op de palletbanken van Jibe City of huur een strandbedje bij Sorobon Beach Resort.

Jibe City
Sorobon Beach

Terug in de tijd

Bonaire heeft een rijke geschiedenis die niet onontdekt kan blijven tijdens een bezoek. In 1634 veroverden de Nederlanders Bonaire op de Spanjaarden en kwam het eiland onder het bewind te staan van de West-Indische Compagnie (WIC), later werd Bonaire een Nederlandse kolonie. Gedurende die periode werden tot slaaf gemaakte Afrikanen naar het eiland vervoerd om te werken in de hout-, maïs- en zoutwinning. De witte en gele piepkleine slavenhuisjes vormen nog altijd een stille getuige van deze barre tijd. Bij de huisjes vind je tevens de obelisken in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Deze obelisken refereren aan de nationale kleuren van Nederland en gaven de ankerpunten aan waar de zoutschepen konden aanmeren. Absoluut de moeite waard om je tijdens jouw Bonaire trip in te verdiepen.

Gele slavenhuisjes
Witte slavenhuisjes

The island life: BBQ-en aan het strand

Wat is een vakantie nu zonder lekker eten? Op Bonaire kun je dat absoluut! Natuurlijk raad ik je aan om bij één van de vele toprestaurants van het eiland te gaan eten (absolute tip: Brass Boer), maar je kan Bonaire sowieso niet verlaten voordat je een echte eiland bbq hebt ervaren. Bij eilandbewoner Chris huur je voor slechts $ 25 een complete BBQ-set voor een heerlijke bbq aan het strand (stuur een appje naar 06-40561433). Vaker barbecuen? Dat kan. Voor $ 15 heb je een BBQ voor 1 week. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je boodschappen en braaien maar! De beste spot? Donkey Beach. Start met een snorkeltje, ontsteek de bbq rond 16:30 uur en geniet – naast van het eten – van een belachelijk mooie zonsondergang.

Donkey Sanctuary

Hoor je mensen praten over Bonaire, dan zul je hen vast ook hebben gehoord over de vele ezels die over het eiland struinen, naar schatting zo’n 500. Maar er leven niet alleen ezels in het wild. In de Donkey Sanctuary van het eiland zijn meer dan 700 ezels opgevangen. De ezels werden in de 17e eeuw door de Spanjaarden naar het eiland gehaald om werk op de landerijen te verrichten. Met de komst van moderne voertuigen werden de dieren echter overbodig en aan hun lot overgelaten. De DSB vangt de ezels op en zet zich in om iedere ezel op Bonaire een beschermd leven te bieden. Ook helpen? Breng een bezoek aan de Donkey Sanctuary of adopteer een ezel. Donkey Sanctuary Bonaire is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Entree is mogelijk tot 16.00 uur.

Reizen naar Bonaire

Dagelijks gaan er vluchten van KLM en TUI van Amsterdam Schiphol naar Bonaire Flamingo Airport. Kies voor een los ticket en boek een Airbnb of zoek naar een mooie pakketdeal en verblijf bij één van de prachtige resorts. Op Bonaire schijnt eigenlijk elke dag de zon, maar de beste reistijd is tussen februari en juni omdat er dan vrijwel geen regen valt. Bonaire is uitermate geschikt voor een reis met kinderen, maar houd er wel rekening mee dat de prijzen in schoolvakanties flink kunnen stijgen.

En heb je al zin gekregen in een Caribisch avontuur?