Bewaar de controle over je financiële status met deze tips

Het leven is duur. Alles kost geld en helaas groeit het niet aan de boom in je achtertuin. We moeten er hard voor werken. Als je het eenmaal binnen hebt is het verstandig om er verantwoord mee om te gaan. Je financiële status goed bijhouden kan lastig zijn. Er zijn genoeg verleidingen die ervoor zorgen dat je de controle niet meer hebt. Want die ene broek is toch wel écht heel leuk of je laat het gewoon komen in plaats van zelf te koken. Dit klinkt altijd als een topplan, maar deze dingen zorgen ervoor dat je financieel in de knoei kan komen.

Met deze tips bewaar jij de controle over je financiële status

En laten we eerlijk zijn, financieel je zaakjes niet op orde hebben is voor niemand een pretje. Vandaar dat we een paar tips & tricks voor je op een rijtje hebben gezet. Zo heb je altijd de controle over je financiële status.

Alles op een rijtje

Het is belangrijk dat je een goede balans vindt. Je inkomsten en uitgaven moet goed in kaart hebben. Je kan natuurlijk niet meer gaan uitgeven dan dat er binnenkomt. Om dit goed bij te houden is het handig om dit allemaal op te schrijven. Ga er één keer per maand even goed voor zitten en je zal zien dat het zijn vruchten afwerpt.

Schrijf op wat je die maand verwacht te ontvangen en kijk naar welke uitgaven je sowieso hebt. Alles wat over is kun je sparen of toch uitgeven aan die ene leuke broek. Op deze manier kom je niet voor verassingen te staan.

financiële status
Foto: Kelly Sikkema

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

We kennen het allemaal: je moet naar de stad om shampoo te halen. Toch kom je terug drie andere haarproducten, nieuwe kleren en je hebt jezelf getrakteerd op een lekkere, maar veel te dure koffie. Op deze manier rolt het geld wel lekker. Maar het rolt wel uit jouw zak. Lijstjes zijn daarom de oplossing voor financiële controle.

Ga je boodschappen doen? Maak dan eerst een lijstje met wat je nodig hebt. Ga je naar de stad voor andere huishoudelijke artikelen? Maak dan eerst een lijstje met wat je nodig hebt. Op deze manier weet je al wat je ongeveer gaat uitgeven en ga je minder snel andere spullen kopen. Zelfcontrole is hierbij belangrijk, maar ook dat kun je leren.

Weet waar je aan vast zit

Een Netflix-abonnement hier en een spotify-abonnement daar. Daarnaast komt er ook nog eens maandelijks je favo tijdschrift op de mat en heb je een telefoonabonnement waar je U tegen zegt. Het lijkt altijd zoveel handiger om overal een abonnement voor aan te schaffen, maar toch zijn dat de stiekemere gluiperds die al je geld innen.

Weet dus waar je aan begint en kijk of je hier niet wat veranderingen in kan maken. Sluit bijvoorbeeld een Netflix-account aan samen met een vriend en kijk eens naar de opties voor een maandelijks opzegbaar telefoonabonnement. Op deze manier weet je waar je geld naar toe gaat en ben je flexibel in het opzeggen of verlengen ervan.

Zorg dat je een buffer hebt

Mochten deze tips niet bij je passen en merk je dat jij gewoon niet heel goed met geld kan omgaan? Zorg dan voor een financiële buffer, ofwel sparen in plaats van uitgeven. Op deze manier kunnen je financiën wel een stootje verdragen. Heb je dus ‘onverwachts’ veel uitgaven of krijg je opeens een te hoge creditcard rekening? Geen zorgen, je financiële buffer zorgt ervoor dat je niet in de problemen komt.

Natuurlijk kan een financiële buffer je maar tot een bepaald punt helpen. Het is namelijk wel belangrijk dat je je buffer blijft aanvullen en hier niet te veel gebruik van maakt. Balans is de key, maar die kan af en toe moeilijk te vinden zijn.

financiële status
Foto: Micheile Henderson