Slapen, voor de één de favoriete hobby, voor de ander een noodzakelijk kwaad. WAnt hoe zorg je er nu voor dat je makkelijk in slaap valt en uitgerust wakker wordt? Een goed begin is het aanpakken van slaapsaboteurs. Want oh boy wat zijn er een hoop waarvan je misschien niet eens in de gaten hebt dat ze jouw slaap niet ten goede komen.
Saboteur 1: schermtijd
Stiekem weten we het allemaal wel, maar de schermpjes waarachter we ons zo vaak verschuilen zijn niet bepaald bevorderend voor onze nachtrust. Slaap jij slecht? Kijk dan eens kritisch naar jouw schermgebruik vlak voor het slapen gaan. Over het algemeen maakt jouw lichaam zich rond de klok van 20.00 uur klaar om in ruststand te gaan. Het stofje melatonine wordt aangemaakt waardoor je langzaam slaperig wordt. Wanneer je jouw lijf juist rond die tijd aan veel licht bloot stelt, krijgt jouw brein een seintje om cortisol aan te maken. Een stofje dat je juist wakker houdt. Kortom; beperk je schermtijd in de avond zoveel mogelijk om ’s nachts beter te kunnen slapen.
Saboteur 2: Stress
Niets zo vervelend als met een gejaagd gevoel in bed liggen en de slaap niet kunnen vatten. Stress verhoogt de productie van cortisol in je lijf en houd je wakker. Merk je dat je veel stress ervaart, probeer dan voordat je gaat slapen eens jouw piekergedachten van je af te schrijven. Op deze manier ben je ze even kwijt. Mocht je hierna alsnog plafonddienst hebben, zorg dan dat jouw kladblok en pen naast je bed klaarliggen. Verder is het natuurlijk belangrijk om ook overdag aandacht te besteden aan de bron die de stress veroorzaakt. Ga ermee aan de slag: praat met iemand, win informatie in over bijvoorbeeld het tijdelijk gebruik van slaappillen om de cirkel te doorbreken, doe ontspanningsoefeningen en maak voldoende tijd voor jezelf vrij.
Saboteur 3: Cafeïne en alcohol
Een slaapmutsje, het klinkt zo fijn, maar geen naam is bedriegender. Alcohol is namelijk geenszins een middel om een goede nachtrust te bevorderen. Hoewel je wellicht als een blok in slaap valt, word je midden in de nacht vaak bruut gewekt, al dan niet met een tollend hoofd en/of gloeiend lichaam. Beperk dan ook je alcoholinname, zeker vlak voor het slapen gaan. Hetzelfde geldt voor cafeïne, dat voornamelijk je zenuwstelsel stimuleert in plaats van kalmeert.
Saboteur 4: gebrek aan ritme
Of je het nu wil geloven of niet, ons lichaam functioneert het best in een strak ritme. Een gebrek hieraan kan dan ook zeker een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van jouw slaap, net als een gebrek aan slaap. Slaapgebrek tast bijvoorbeeld de frontale kwab aan, het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor besluitvorming, beoordelingsvermogen en mentale productiviteit. Wil jij beter slapen, bouw dan aan een consistent ritme: rond dezelfde tijd naar bed en rond dezelfde tijd op.
Lees ook over het schoonheidsslaapje: feit of fabel?