De beste pizza’s in Utrecht eet je bij deze pizzeria’s

Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat al het voedsel op aarde gewoonweg inferieur is aan de pizza. HOE – ik vraag je – HOE kunnen zulke simpele ingrediënten samenkomen tot zulk godenvoedsel. Gelukkig is het mijn plek niet om te vragen, maar om te consumeren. Hier, speciaal voor mijn mede-pizzalovers, de drie beste pizzatenten van Utrecht.

Ode aan de pizza

Pizza, oh pizza.

Oh, knapperige korst, kruidige tomatensaus, kazige kaaskaaskaas.

Brenger van goed nieuws, redder in nood,

Troost in bittere tijden, pleister op de wond,

Warme omhelzing, aai over de bol

Wrede verwoester van tailles, tedere vuller van magen

Diner, lunch, snack, ontbijt,

Park, eettafel, restaurant, bank,

God amongst men

Pizza, I heart you

1. Punk Pizza – Lombok

Pas een half jaar open en nu al mijn persoonlijke favoriet. Napolitaans (dunne bodems dus), krokant gebakken in de houtoven, zeeerrrr goed op smaak, en een menu met een goede mix van klassiekers en eigen creaties. Er is zelfs een smakelijke vegan optie, mocht dat jouw ding zijn. Een ander giga pluspunt is de bank voor de deur in de avondzon, waar je je pizza kan opeten terwijl de keur aan bonte auto’s en mensen van Lombok aan je voorbijtrekt.

Wat ik vooral ook leuk vind is dat dit een tent met karakter is. Op vrijdag zijn de pizza’s zwart (Black Friday, duh) en als je op zaterdag als laatste klant overblijft moet je met middelvinger op de foto. Daarnaast zijn ze aardig verantwoord bezig, zonder irritant te klinken en dat verdient al een trofee op zich, als je het mij vraagt. Zo zegt Punk Pizza op haar website: “Bijna alle ingrediënten zijn biologisch en ecologisch verantwoord. We doen ons uiterste best om volledig planeetvriendelijk te zijn en niet in de corporate voedeselindustriemachine meegemaakt te worden. Fuck them!” 

Pizza eten bij Punk Pizza? Ga naar: Laan van Nieuw Guinea 141, Utrecht

2. O’Panuozzo – Centrum

Bij O’Panuozzo word je bij binnenkomst aangesproken door een meneer met werkelijk een prachtig accent, die vervolgens in rappe Italiaanse bewoordingen jouw wensen dwars door de zaak roept richting de pizzachef bij de houtoven. Yes, dit voelt goed; hier is een ware Napolitaans aan het werk. De pizza’s zijn verrukkelijk, maar kijk ook eens naar de panuozzo: een – whuuut – broodje van pizzadeeg. Liefhebbers van calzones; hier moet je wezen. Liever gisteren dan vandaag.

Een panuozzo proberen? O’Panuozzo vind je hier: Voorstraat 34 PLUS Mariastraat 35, Utrecht

3. Bastacosi – 3 locaties in Utrecht

Met drie locaties is Bastacosi nooit ver weg, en dat is maar goed ook. De pizza Tartufo (met parmaham en truffelmascarpone) staat wijdverbreid bekend als best – pizza – ever. Er hangt een ongedwongen en relaxt sfeertje; drinken mag je bijvoorbeeld zelf pakken. Als bonus staat er ook nog een goede tiramisu op het menu en mocht je een keer je suffe tuinfeest willen upgraden naar unaniem een belachelijk groot succes; de Bastacosi mobiele pizzaoven is in te huren voor al uw feesten en partijen!

Klein feitje; “basta così” is Italiaans voor “genoeg zo” (vrije vertaling dit ;-)). Het wordt in Italië dus altijd gevraagd aan het einde van een bestelling: “basta così”?

Checken of die pizza Tartufo zijn naam verdient? Bastacosi, Jan van Scorelstraat 28, Biltstraat 33, Vleutenseweg 388, Utrecht

https://www.instagram.com/p/BevwmdAhNMW/?taken-at=15067627

Wat is jouw favoriete pizzeria in Utrecht?