Berlijn, de über hippe hoofdstad van onze Oosterburen

Berlijn, de hoofdstad van ons buurland Duitsland telt maar liefst 3,4 miljoen inwoners. De stad staat bekend om de Brandenburgertor, de TV-toren, de muur, hipsters, internet start-ups en zijn underground partylocaties.

Gelukkig heeft de stad nog veel meer te bieden! In dit artikel neem ik je mee naar twee fijne hotspots in de stad. Vanaf Amsterdam sta je met de trein binnen zes uur in Berlijn. Heb je een kleiner budget? Dan is de bus ook een optie. Je doet er weliswaar twee uur langer over maar het een stuk goedkoper. Berlijn is dichtbij! Dat is al een eerste reden waarom Berlijn een bezoekje waard is.

Neue Heimat

Neue Heimat betekent in het Nederlands letterlijk ‘Nieuwe Woning’, verwacht niet dat deze hotspot gaat over interieur of iets wat daar mee te maken heeft. Nee, Neue Heimat is op dit moment een van de populairste streetfoodmarkets in Berlijn. Geen streetfood market zoals je die wellicht kent van plekken in Azie. Maar streetfood markt a la Trendy Berlijn. Het eerste bewijs hiervoor is de locatie. De markt wordt gehouden in een oude fabriekshal wat een industrieel en hip sfeertje geeft. Daarnaast kan het publiek wat naar deze markt omschreven worden als jong, cultureel, hipster (ik zei het trendy Berlijn..) en gek op lekker eten.

Elke zondag wordt de markt gehouden in een van de gezellige wijkjes van Berlijn: Friedrichshain. Op het terrein van Neue Heimat kun je zowel binnen als buiten terecht bij uiteenlopende kraampjes voor heerlijke gerechten. Van een broodje hamburger met geitenkaas en pompoen tot heerlijke soepjes, zelfgemaakt ijs en verrukkelijke taartjes. Ben je gek op lekker eten? Dan is het rond struinen tussen de verschillende kraampjes zeker een aanrader. Er wordt eten aangeboden uit verschillende internationale keukens. Zo kun je ook de minder bekende keukens uit bijvoorbeeld Polen ontdekken. De prijzen van het eten op de markt liggen wellicht iets hoger dan de standaard prijzen in Berlijn. In vergelijking tot de prijzen in Nederland is het nog steeds goedkoop. Voor de meeste gerechten betaal je tussen de €5 en €8. Drankjes zijn tussen de €2 en €4 euro. Ook betaal je een pand van €1 voor flesjes en glazen, wat je nadat je je glazen en flesjes hebt teruggebracht gewoon weer terug krijgt. Het resultaat? Iedereen brengt netjes zijn of haar glazen terug en alles blijft keurig netjes!

 

Naast het goede eten wordt er ook op cultureel vlak een tal van activiteiten aangeboden. Gedurende de dag zijn er verschillende live muziekoptredens van verschillende genres. Hiervoor wordt bezoekers gevraagd een bijdrage te leveren van €1. Tijdens feestelijkheden zoals bijvoorbeeld Oktoberfest en Halloween wordt Neue Heimat in deze sferen omgetoverd!

Neue Heimat wordt elke zondag gehouden van 12 uur ‘s middags tot 10 uur ‘s avonds, aan de Revaler Straße. Je kunt er dus terecht voor een lunch, een lekkere snack tussendoor of avondeten.

Neue heimat 1

De Reichstag

De Reichstag is het gebouw waar de Duitse overheid gehuisvest is. Het is een bekende bezienswaardigheid in Berlijn, in de buurt van het Joodse Monument en de Brandenburgertor. In elke reisgids staat informatie over deze hotspot. Je zult hier dan ook veel toeristen gewapend met een fototoestel tegenkomen of wachtend in een lange rij om het gebouw de Reichstag te betreden. Een bezoekje aan de Reichstag is zeker de moeite waard. Er zijn verschillende opties. Een optie wat zeker aan te raden is een bezoekje aan het dakterras van de Reichstags. Op het dak staat een schitterende glazenkoepel, wat geplaatst is in 1990 na de Duitse eenwording. De koepel staat voor transparantie. Kijk je naar beneden? Dan kun je het parlement & Frau Merkel zien vergaderen. Ook kun je verder omhoog lopen en het schitterende uitzicht over de stad bekijken. Een leuke bijkomstigheid: een bezoek aan de Reichstag is gratis. En als je je vooraf inschrijft, heb je niet te maken met lange wachtrijen. Wel zit je aan een tijd gebonden maar gelukkig is Reichstag omringd door verschillende bezienswaardigheden dus is het eenvoudig in te plannen!