Bella Ciao Puglia!

Puglia! Waar moeten we beginnen? Waarschijnlijk met; pak je biezen en ga nu naar deze fantastische regio in de ‘hak’ van Italië. Ja, in deze nog vrij onontdekte parel van Italië is het goed vertoeven. Vanuit een typische Italiaanse trullo trek je er met een Fiatje op uit en ben je in no time op de meest Instagrammable plekken! Wij waren er vier dagen en willen nu terug. Echt nu! Plan je binnenkort een aantal dagen weg? Lees dan gauw onze tips. Bella Ciao Puglia!

 

OVERNACHTEN

Slapen in een Trullo

Ooit gehoord van een Trullo? Dit zijn de pittoreske huisjes die je enkel in Puglia tegenkomt. Via Airbnb kun je dus in zo’n witte mini toren slapen! Bij de Airbnb komt een zwembad en een te lieve host, Ricciardo, die voor boodschappen zorgt als je vlucht laat aankomt. Ricciardo en zijn vrouw spreken geen woord Engels en toch zorgen zij ervoor dat jij niets te kort komt tijdens de reis. Zo is het zwembad alweer schoongemaakt voordat jij wakker wordt en dat iedere dag!

 

AIRBNB EXPERIENCE

Een pasta workshop volgen – Bella Ciao Puglia 

Dat Airbnb op bijna elke bestemming waanzinnige accommodaties biedt is geen geheim. Maar wist je dat je buiten accommodaties via Airbnb ook Experiences kunt boeken? Wij wilden dit wel eens proberen en kozen voor de ‘I Love Pasta’ kookworkshop van Francesco & Elizabetta. Met onze Fiat, tja, dit hoort bij een Italiaanse roadtrip toch?, reden we naar het prachtige dorp ‘Montescaglioso’. No worries, wij kunnen dit ook nog steeds niet uitspreken…

 

Eenmaal aangekomen realiseerden we ons al gauw dat we hier de enige toeristen waren. Francesco kwam ons al snel toegerend en we werden met een hartelijke knuffel ontvangen. Samen met hem liepen we door kleine straatjes met uitzicht op de zee en het omliggende landschap.

 

Thuis wachtte Elizabetta ons al op. We kregen een home tour en mochten op het dakterras genieten van zelfgemaakte wijn en koekjes van de lokale bakker. Al snel namen ze ons mee naar de keuken want daar kwamen we uiteindelijk voor: een pasta workshop. Elizabetta legde alles uit over de verschillende pastasoorten die ze in Puglia graag eten, van Orecchiette, Tortellini, Ravioli tot Garganelli en tagliatelle. Wij gingen ze vanavond allemaal maken! En wat is pasta maken hard werk, pfoe! Respect voor alle Italiaanse bella’s en bello’s die dit dagelijks doen!

 

Tijdens het pasta maken vertelden Francesco en Elizabetta alles over de regio maar, nog verrassender, ook over de politiek, de voedselindustrie en homohuwelijken in Italië. We kregen echt een kijkje in een Italiaans gezin en de cultuur van Puglia.

 

En denk je: ‘wauw, waanzinnig, deze Experience wil ik ook doen’?, dan heb ik je nog niet eens verteld over het privé concert waar we mee verrast werden! Terwijl wij rustig onze Tortellini’s met een goddelijk spinaziemengsel vulden pakte Francesco zijn gitaar en begon samen met Elizabetta ‘’Bella Ciao’’ voor ons te spelen en zingen. En zo kregen wij een serenade, midden in Italië.

 

Bella Ciao Puglia!

 

CULINAIR

Wist je dat de Burrata, de gouden combinatie tussen mozzarella en room, in Puglia is ontstaan? En dat Puglia ook de geboorteplaats is van de focaccia? Dan hoeven wij je vast niet uit te leggen dat Puglia een culinaire hemel is. Om je toch achter je laptop te laten kwijlen nemen wij je mee naar de plekken waar wij gegeten hebben. Aardig hè!

La Frasca

Wil je echt een bijzonder avondje uit en tegelijkertijd niet te diep in de buidel tasten dan ga je naar La Frasca. Dit restaurant maakt onderdeel uit van het 5-sterren resort Borgo Egnazia. Hoewel dit helemaal niks weg heeft van de resorts waar wij zo’n hekel aan hebben, denk: ‘gigantisch gebouw, jengelende kinderen, oneindige buffetten en een schreeuwend entertainment team’. Nee Borgo Egnazia is een prachtig dorp, vol met paarse bloemen, infinity pools en intieme restaurants. Slapen doen we hier niet aangezien de goedkoopste kamer zo’n €1.099 kost. Maar eten, dat moet je hier zeker!

 

Bij La Frasca serveren ze lokale en traditionele gerechten. Gerechten die van generatie naar generatie gaan. Ze gebruiken enkel de meest verse producten die recht van het land komen en uiteraard wordt er aan elk gerecht ’het vloeibare goud van Puglia’, extra vierge olijfolie, toegevoegd.

 

De pasta met ragout is een enorme aanrader, evenals de steak en melanzane!

Crianza

Lecce is een must! Lecce is namelijk het Florence van Puglia, Deze prachtige stad is als een meesterwerk van mr. Michelangelo himself, zo mooi!

 

 

Ben je na het struinen door de vele pittoreske straatjes toe aan een heerlíjke lunch dan moet je naar Crianza. Dit Restaurant heeft een mini terras in een zeer fotogeniek straatje. De obers ontvangen je hartelijk, zoals we dat van Italianen kennen. Eenmaal op het terras staan we voor een dilemma. Wat kies je wanneer er op het menu wel 10 gerechten staan die je wilt proberen? We gingen voor de burrata met perzik, waanzinnige combinatie trouwens, en voor verschillende soorten bruschetta’s. Met een glas Aperol Spritz, eten waar je u tegen zegt en een romantisch uitzicht is het hier goed vertoeven! Bella Ciao Puglia.

 

 

Je moet echter niet te lang blijven hangen… Iets verder dan Lecce vind je namelijk ’Grotta della Poesia’ oftewel ’grot van de poëzie’ en dit is een van de mooiste natuurbaden ter wereld. Na een dag Lecce bereik je de grot met zonsondergang en mooier dan dit uitzicht wordt het niet! Spring van de rots in het turquoise water en geniet van het spectaculaire uitzicht.

 

Polvanera

Gek op wijn? Polvanera it is! Want de reis is natuurlijk niet compleet zonder een wijnproeverij. Het wijnhuis Polvanera ligt op 30 minuten afstand van de culturele hoofdstad van 2019, Matera, en is in handen van Filippo Cassano. De wijnen die uit dit huis komen zijn tevens biologisch. De regio staat bekend om de geweldige wijnen die voortkomen uit de Primitivo druif en dit is ook de specialiteit van Polvanera. Filippo’s wijnkelder ligt acht meter diep en is gemaakt van kalksteen. Hierdoor kan de wijn op een constante temperatuur rijpen.

Bij aankomst snap je direct waarom wij een wijnproeverij in dit huis aanraden. Het huis dateert uit 1820 en heeft een romantisch terras dat begroeid is met veel groen en kleurrijke bloemen. De wijnmakers vertellen je graag alles over de vijf verschillende wijnen die jij voor €15,- per persoon mag proeven. En dan krijg je dus volle glazen! Bella Ciao Puglia!

Onze favorieten:
– De Bianco Da Uve Minutolo, een verrassende witte wijn. Een geur van banaan en een mooie balans qua zuren
– Polvanera 14, een klassieke smaak van de Primitivo druif, wereldklasse
– Aleatico Dolce Naturale, een dessertwijn die niet mierenzoet is en waar in je onderlaag van kalksteen proeft

 

Polignano a Mare

En ik schud gauw nog even de laatste tip uit mijn mouw: Polignano a Mare. Deze stad is gebouwd op steile kliffen en dat biedt onwijs mooie uitzichten. Je kunt hier gauw een dag kwijt zijn aan struinen door het middeleeuwse centrum en als je na het drukke reisschema nog geen kans hebt gehad om aan het strand te liggen dan is dit ook the place to be. Tussen de kliffen vind je namelijk een kleine baai en een kiezelstrand.

 

 

Bella Ciao Puglia!