Anouk Janssen runt haar eigen schoenenlabel

POWERVROUWEN, een serie van en over inspirerende vrouwen. Of ze nu een eigen onderneming hebben, een toffe creatieve duizendpoot zijn, supermama zijn of een eigen verhaal hebben: van deze vrouwen wil je meer weten. Inspirerende verhalen die alles te maken hebben met dromen najagen en het leven vieren, maar hoe doen ze dat? En wat is hun levensmotto? Wij dronken een bak koffie met ze en duiken in hun verhaal..

Anouk Janssen (50) is moeder van twee tieners en woont met haar gezin in Amsterdam. Naast reizen, zingen en naar het theater gaan, stort zij zich volledig op haar passie die ‘schoenen’ heet. Haar zoektocht naar een leuke enkellaars die ook nog een beetje lief is voor onze wereld resulteerde lang alleen maar in teleurstelling. Anouk vond het dan ook tijd om het heft in eigen handen te nemen en startte haar eigen schoenenlabel ‘Signed by You‘.

POWERVROUWEN || Anouk Janssen

Waar kunnen mensen jou van kennen?

Je kunt me kennen van Signed by You, het merk van die leuke laarsjes, gemaakt van restleer en met een afneembare flap. Daarbij ben ik vrij actief op Instagram via het account signedbyou.amsterdam. Hier heb ik het proces laten zien van de ontwikkeling van de schoen. Toen ikzelf een jaar of vier geleden op zoek was naar een paar stijlvolle én comfortabele enkellaarzen met een beetje oog voor de wereld om ons heen, kon ik eigenlijk niets vinden. Ik besloot de laars die ik voor ogen had, dan ook zelf te ontwerpen. Na jarenlang in het bedrijfsleven te hebben gewerkt als trendconsultant parkeerde ik mijn werk en besloot ik mijn passie achterna te gaan en zelf schoenen te gaan produceren. In het proces van ontwikkeling heb ik heel veel vrouwenvoeten ingemeten, dus misschien ken je me daar ook wel van en heb ik jouw voeten gemeten 😉

Waar sta je op dit moment in het leven?

Mooie vraag. Ik ben een heel gelukkig mens, heb een fijne thuisbasis met man en twee tienerkids. Ben enorm dankbaar voor de mensen, vrienden om me heen op dit moment. Daarbij sta ik qua werk ook aan het begin van iets nieuws. Die dynamiek is heel fijn. Signed by You is echt een start-up. Ik werk met een heel klein team keihard om het merk vorm te geven en de schoen te laten ‘landen’ in Nederland. Het voelt als een rijkdom om dit te doen omdat het zo leuk is. Ja er gaat veel energie en tijd in zitten, maar het geeft zo veel meer positieve energie om iets te doen wat je écht leuk vindt!

Powervrouwen

Wat zijn jouw dromen op persoonlijk en zakelijk vlak?

Aan dromen geen gebrek. Op zakelijk vlak hoop ik uiteraard dat Signed by You een succes gaat worden in binnen- en buitenland. Naast de schoen heb ik in het proces van ontwikkeling heel veel vrouwenvoeten ingemeten. Gedurende die metingen heb ik zoveel verhalen gehoord die allemaal gaan over veerkracht. Heel bijzonder was dat. Die verhalen waren en zijn een enorme inspiratiebron voor me. Ik zeg altijd dat de manier waarop we ons kleden een reflectie is van hoe we ons voelen. Het is dan ook een missie van Signed by You dat iedereen zichzelf mag zijn en dat ook mag laten zien. Vandaar ook de naam, Signed by You. Het is wel een ambitie om meer met die verhalen van onze achterban te gaan doen. In welke vorm ben ik nog niet over uit.

Op persoonlijk vlak hoop ik dat ik heel oud mag worden met mijn vriend. Het samen reizen is altijd een heel grote passie geweest, dus dat wil ik graag voortzetten. Waarbij Zuid-Afrika, Argentinië en Australië nog op het verlanglijstje staan. Heel af en toe hebben we het over de toekomst, als onze twee tienerkids wellicht het huis uit zijn. Dan hebben we nog altijd de ambitie om in het buitenland een tweede huisje te hebben. Ik houd enorm van de zon en het lijkt me echt heerlijk om in de winter de warmte op te zoeken! Maar goed, nu zijn het nog dromen.

Wat is de mooiste, pijnlijkste, grootste les die je tot nu toe in het leven hebt geleerd?

Na het plotseling overlijden van mijn moeder vorig jaar heb ik geleerd dat het leven niet altijd maakbaar is. Ja, je hebt heel veel zelf in hand maar soms overkomen je dingen en dan moet je gaan navigeren op de situatie zoals die is. Dan is er een leven voor én na het incident. En de dood is zo onomkeerbaar waarbij het rouwen zowel hard als zacht kan zijn, droevig en mooi tegelijk. Een lieve vriendin wees me recentelijk op een TedX talk van Nora McInerny waarin ze, voor mij, exact omschrijft hoe het is. Het leven na de dood van een dierbare gaat niet verder na het verdriet maar mét het verdriet. Het vormt je op een pijnlijke en tegelijkertijd mooie, wijze manier. Je leert jezelf beter kennen. Zo ben ik na de dood van mijn moeder in contact gekomen met familie die ik niet zo goed kende. Wat bleek? Vrijwel iedereen werkt in de modeindustrie en heeft hier een passie voor; opeens wist ik waar mijn passie vandaan kwam.

Welk taboe zou jij willen doorbreken?

Dat alles maar perfect moet zijn. De wereld waarin we leven is gericht op perfectie, terwijl het zijn van imperfect juist de meest menselijke vorm is. Iedereen is op zijn eigen manier uniek. En dit gaat hand in hand met authenticiteit. Maar soms wordt authenticiteit zo afgestraft omdat het niet past in het plaatje, terwijl het naar mijn idee een enorme kracht is. Ieder heeft zijn eigen verhaal. En juist die verhalen verbinden ons met elkaar.

POWERVROUWEN || Anouk Janssen

Wat is jouw levensmotto?

No guts no glory. Ik ontmoet zo veel mensen met dromen en ideeën, maar daadwerkelijk echt in het diepe springen, dat doet niet iedereen. Ja, het is eng om soms dingen te doen die buiten de comfortzone liggen, ik weet daar echt alles van, maar een boot is ook niet gemaakt om in de haven te blijven liggen. Om jouw grootste potentie te leven zul je af en toe door die angst heen moeten. Uit de comfortzone. Mijn yogadocent roept altijd; waar weerstand zit, zit groei. De grap is dat het zo veel oplevert om het soms gewoon aan te gaan. Dus dat.

Welk advies zou jij jouw jongere ik geven?

Relax! En luister wat meer naar je innerlijke stem. Het heeft een aantal interessante dingen te zeggen en kan een waardevol kompas zijn. En als je dan goed luistert, heb dan de moed om je hart en intuïtie te volgen. En don’t forget to sing, kan jou het schelen 🙂