Column Ladify || Andere landen, andere gewoontes

Hoi Eline, zoals jij weet kom ik net terug van een weekje Servië. Wat was het heerlijk! Lekker door steden lopen en van de cultuur genieten, maar ook de bergen in en mooie wandelingen maken. Servië heeft iets voor iedereen te bieden. En ik vind het altijd zo leuk om te zien hoe mensen leven in een land dat ik niet ken. Andere rituelen en gebruiken, eetgewoontes die je niet kent.. juist dát maakt het reizen zo spannend!

Dan kom ik direct bij mijn punt; als toerist dien je je toch aan te passen aan de bestemming die je bezoekt, vind je niet? Zelf heb ik daar nooit echt problemen mee. Bezoek ik een moskee, dan draag ik uiteraard volgens gebruik een hoofddoek en stap ik een Italiaanse kerk binnen dan bedek ik zoals gewenst mijn schouders. Ik maak me daar niet zo druk om, maar nu ik dus laatst in Servië was moest ik me aanpassen op een manier die ik toch best bijzonder vond..

We verbleven onze laatste twee nachtjes in Servië in een heel mooi hotel in Novi Sad. Voor de eerste nacht hadden we een elegante suite geboekt. Heerlijk om de vakantie mee af te sluiten! De laatste nacht wisselden wij naar een kleinere en goedkopere kamer. Kort voor 00.00 uur lagen wij daar in ons bedje, toen we opeens een mega sigaretten stank in onze kamer roken. En het werd alleen maar erger! Ik begon er zelfs van te hoesten. Ik dus naar de receptie om een melding te maken, kreeg ik het antwoord dat wij op een rokersverdieping zaten en dat we bij de boeking hadden moeten aangeven dat wij non-smokers zijn. Heel eerlijk, mijn mond viel open van verbazing!

Roken zit diep doordrongen in de Servische cultuur, dat hadden we inmiddels wel gemerkt, maar dat er ook binnen in het hotel en op kamers gerookt zou worden, dat was ons niet verteld op Booking.com. Daar stond immers aangegeven dat alle kamers non-smoking waren. Uiteindelijk kregen we dan toch een upgrade en hebben we onze spullen midden in onze laatste nacht naar een andere kamer kunnen brengen voor de laatste paar uurtjes slaap in de Servische nacht.

Is jou zoiets ook al gebeurd? En ga je dan in zeurpiet-modus of zit jij dit uit tot het over is?

Liefs,

©Eline Heeres

Ha Val! Wat heerlijk dat je zo’n fijne vakantie hebt gehad! Ik zag de diverse mooie plaatjes al op de Gram voorbijkomen. Misschien dat ik Servië ook maar op mijn bucketlist moet zetten? En dan zal ik natuurlijk wel rekening moeten houden met de rokerscultuur die er heerst. Slapen in de rooklucht, daar wordt toch niemand blij van?

Ik heb in mijn leventje ook best al wat afgereisd en ben met al heel wat culturen in aanraking geweest. En zoals je zegt, wanneer je op bezoek bent in een ander land, dan dien je jezelf aan te passen en rekening te houden met de cultuur en gebruiken aldaar. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je deze klakkeloos moet kopiëren, maar je wil voorkomen dat mensen aanstoot nemen aan jouw gedrag, ook al is dit gedrag in onze cultuur heel normaal.

Zo droeg ik bij het bezoeken van tempels in Myanmar natuurlijk een longyi en liet ik mijn schoenen buiten de tempel staan in Bangkok. Op deze manier dompel je jezelf ook helemaal onder in zo’n cultuur. Maar, als het om hotelkamers gaat, verwachten wij westerlingen natuurlijk een bepaalde standaard. En zelfs daarin temper ik mijn verwachtingen in bepaalde landen. Zo waren de vier sterren van ‘het luxe resort’ dat ik bij Bagan boekte, nogal stoffig en vergaan. Gelukkig waren de bedden schoon, werkte de wc en kon je prima in het zwembadje zwemmen.. Op zo’n moment hoor je van mij geen geklaag. Waarom zou je, je spreekt letterlijk verschillende talen. Dat jij naar de receptie bent gestapt, snap ik echter wel. Dit vind ik geen zeurpieten gedrag, maar gewoon een kwestie van goede slaap. Je wilt toch ook niet met je neus naast een vuilnisbak liggen?