Als de stad Den Bosch, het dorp Oeteldonk wordt!

Den Bosch. Al vaak uitgeroepen tot meest gastvrije stad van Nederland. En dat kunnen wij als rasechte Bosschenaren natuurlijk bevestigen. Elke dag lopen ze in de binnenstad. Toeristen. Om goed te shoppen, cultuur te snuiven, gezellig te borrelen en te genieten van een van de talloze top restaurantjes die onze stad rijk is. En wij Bosschenaren zitten dan ook nooit om een gezellig praatje verlegen. Iedereen is welkom! Behalve als de stad Den Bosch wordt omgedoopt tot het dorp Oeteldonk…..

Aanstaande zondag is het weer zo ver. 11.11 uur om precies te zijn. Dan komt namelijk onze Hoogheid aan op het station en verandert niet veel later de stad in het dorp. Wat de carnavalstoeristen (je herkent ze vaak verkleed als piraat, brandweerman, Zorro, prinses of onze topper….als banaan?!) niet weten, is dat wij Oeteldonkers er dan al wat daagjes ‘Carnaval’ op hebben zitten. Wij weten namelijk dat t de week voorafgaand al kei gezellig is in ‘ons durp’. Dat durp dat voor deze dagen rood, wit, geel kleurt!

Waar bij veel mensen van ‘boven de rivieren’ het idee leeft dat carnaval toch vooral een feest is van zoveel mogelijk zuipen, wijven of kerels versieren (en ook denken dat je overal ongevraagd aan mag zitten), polonaises lopen op nummers als ‘Er staat een paard in de gang’, verkleed gaan als Bumba of waarzegster en vooral het zéér verboden woord Alaaf roepen, ligt dat in Oeteldonk toch nét ff anders. Hier lopen wij geen polonaise, zeggen we zeker geen AL.€€..&@…”%<}$…*£¥~F, hebben we geen fazantenveren op de steken van een van de 140 prinsen, maar is het meer een feestje van verbroedering, gezellig een biertje drinken met die oude bekende en vooral gek doen met vrienden en onbekenden! In jawel….een boerenkiel! Gewoon een boerenkiel. Iedereen heeft dezelfde! Gewoon een jasje of echt ouderwetse kiel waar dan allerlei emblemen, rood/wit/gele attributen op zitten en natuurlijk ook het symbool van t dorp, de kikker (Oetel). Dit alles vergezeld door een rood/wit/gele das. Die nog écht door ‘ons oma’ gebreid is. Dat dan wel!

Want dat is het principe! De wereld op z’n kop en iedereen is gelijk! Dus doe ons alsjeblieft een lol….ook tijdens carnaval kan Den Bosch best wel gastvrij zijn! Als je je maar aan de Oeteldonkse regels houdt!!

Geniet allemaal van het feest der feesten!

Fotocredits header: Peter van Hoof, Oetelratsie