Afvallen met een sapkuur, is het blijvend?

Hoewel de beweging van body positivity groeiende is en steeds meer wordt omarmd, staat afvallen vaak nog op nummer 1 van lijstjes met goede voornemens. Zeker met het oog op de komende zomer willen we vaak toch nog nét iets strakker in ons lijf zitten. En hoewel wij willen dat je jouw lichaam in zijn huidige staat een warm hart toedraagt, snappen we ook wanneer je eens een paar kilootjes kwijt wilt. Al is het maar om je lijf even te resetten en jouw gezondere levensstijl weer op de rit te krijgen. Afvallen met een sapkuur kan hierbij helpen. Door te sapvasten beperk je jouw calorieinname, verhoog je het metabolisme en creëer je een stijging in het groeihormoon. Maar afvallen met een sapkuur, is het blijvend?

Afvallen met een sapkuur

Afvallen: no rocket science

Afvallen is – mits je niet aan onderliggende gezondheidsproblemen lijdt – geen rocket science. Wanneer je gewicht wilt verliezen dien je jouw calorieinname zo te minderen dat je meer calorieën verbrandt dan dat er op een dag binnenkomen. Niet heel ingewikkeld toch? De theorie niet inderdaad, maar zie het nu nog maar eens vol te houden zonder dat je je flauw gaat voelen, enorme cravings ontwikkelt en na een aantal dagen weer vervalt in oude patronen! We hebben het allemaal wel eens geprobeerd, en ondanks de eenvoudige theorie achter het afvallen, is het volhouden van een dieet niet altijd makkelijk. Belangrijk is dan ook om ervoor te zorgen dat je per dag de juiste vitaminen en mineralen binnenkrijgt, goed verdeeld over de dag, zodat jouw bloedsuikerspiegel geen rare sprongen maakt.

Dit doet een sapkuur

Een effectieve manier om binnen een paar dagen gewicht te verliezen is het volgen van een sapkuur. Kies wel voor een 100% natuurlijke sapkuur, zo weet je dat je de beste voedingsstoffen binnenkrijgt. Met een sapkuur verlaag je het aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt en verhoog je het metabolisme. Onderzoeken wijzen namelijk uit dat een korte periode vasten potentieel je metabolisme verhoogt omdat het de levels van de neurotransmitter norepinephrine verhoogt. Daarnaast bleek uit onderzoek dat vasten effectiever is dan een simpele calorierestrictie als het gaat om het verliezen van vet en tegelijkertijd het behouden van spiermassa. Je wilt namelijk een goede spiermassa hebben omdat spieren ook in ruststand vet verbranden, en dus om calorieën vragen. Verder wijst onderzoek uit dat sapvasten de aanmaak van het groeihormoon stimuleert. Dit heeft weer positieve effecten op het afvallen omdat het ervoor zorgt dat spieren minder snel worden afgebroken tijdens het afvallen. Kortom, met het volgen van een sapkuur val je zeker af.

Afvallen met een sapkuur

Afvallen met een sapkuur, is het blijvend?

Tijdens een sapkuur eet je gedurende een korte periode (1 tot 5 dagen) geen vast voedsel, maar vervang je deze door bijvoorbeeld 6 sappen per dag. De sappen zouden tezamen – goed verdeeld over de dag – voor voldoende voedingsstoffen moeten zorgen, maar er ook voor zorgen dat je calorieinname wordt verlaagd om te kunnen afvallen. Veel sapkuren bestaan dan ook uit een ruime hoeveelheid groenten en fruit. Sommigen bevatten zelfs superfoods zoals Goji bessen en Spirulina. Bij het verhogen van de inname van groente en fruit verhoog je de kans op gewichtsverlies. Vooral bessen, appels en peren worden in verband gebracht met gewichtsverlies. Van een sapkuur met deze ingrediënten zul je dan ook zeker afvallen mits je je aan de instructies houdt. Natuurlijk wil je wel dat jouw afvaljourney blijvend is. Het voorkomen van een jojo-effect is dan ook heel belangrijk! Dit doe je door rustig naar jouw sapkuur toe te werken door van te voren alvast je eetpatroon aan te passen, en ook na de laatste sappen je eetpatroon weer langzaam op te pakken. Een sapkuur helpt te resetten en de eerste kilo’s kwijt te raken. Of het effect blijvend is?Dat zeker! Maar alleen als je jouw eetpatroon ook na de sapkuur gezond insteekt en goed naar jouw lichaam luistert. Ontbijten met een gezonde smoothie, lunchen met een salade.. Je weet wat je te doen staat!