Single in China

Tegenwoordig hebben wij vrouwen een druk leven. Baan, huishouden, drukke vriendengroepen én een vent! Gelukkig kunnen wij zelf onze keuzes bepalen. Dit is voor de vrouwen in China wel andere koek.

Vrouwen in China

Vrouwen in China willen anno 2016 een grotere rol spelen in de samenleving. Vroeger waren zij moeder en huisvrouw maar nu willen ook zij carrière maken. Als antwoord op de vraag waarom deze vrouwen zich zo ontwikkelen, lanceerde All-China Women’s Federation de term ”Sheng Nu” in 2007. De vertaling hiervan is : ”de overgebleven vrouw”. En zoals de BBC als The New York Times schreven, wordt deze term gebruikt bij de vrouw die na haar 25e nog niet is getrouwd (alsof ze is overgeslagen door mannen).

Sindsdien heeft de internationale media gemeld dat Chinese vrouwen een grotere druk als voorheen voelen om op jonge leeftijd een stap terug te nemen uit hun bloeiende carrière en te trouwen. Zo kunnen zij zich volledig op hun partner richten en beginnen aan een gezinsleven. Single vrouwen worden afgeschilderd alsof ze zich ellendig en eenzaam voelen om hen zo nog meer druk te geven om sneller te trouwen.

Vrouwen die willen wachten op een huwelijk totdat ze de juiste persoon vinden worden gestigmatiseerd.

Om het nog erger te maken… Deze druk komt met name vanuit hun familie en vriendenkringen. In grote Chinese steden ontstaan er huwelijks markten. Hier kunnen bijvoorbeeld ouders op basis van gezicht, persoonlijke advertenties waarin bijvoorbeeld gewicht, beroep en lengte staan, een geschikte partner benaderen. In veel gevallen zijn de vrouwen in kwestie er zich niet van bewust dat hun ouders, hun op de huwelijksmarkt plaatsen.

Ondanks alles, vechten de Chinese vrouwen hard om zelf te bepalen met wie en wanneer ze trouwen. Speciaal hiervoor lanceren zij vandaag een video, om te laten zien dat het tijd is voor verandering!