9 maanden op 9 maanden af: prille herstel na een pittige zwangerschap

Zwanger zijn, het is iets magisch! Net als de bevalling. En hoewel het moederschap vaak wordt afgeschilderd als een prachtige reis vol vreugde en blije verwachting, zo wordt het herstel van een zwangerschap en bevalling vaak onderschat. Eline beviel in februari van haar eerste dochter en deelt in deze serie goudeerlijk over haar herstel postpartum: 9 maanden op 9 maanden af.

In juni 2023 ontdekte Eline (35) dat ze zwanger was. Er brak een magische tijd aan, althans dat dacht ze. Nog maar net zwanger ontdekte ze dat ze leed aan hyperemesis gravidarum (HG), een ernstige vorm van ochtendmisselijkheid die het eerste trimester van de zwangerschap kan overschaduwen en bij haar zelfs de hele zwangerschap duurde. De bevalling – en daarmee het einde van de zwangerschap – kon voor haar niet snel genoeg komen, net als dat het herstel niet snel genoeg kon gaan. Maar zoals een bevalling niet te plannen is, is het herstel postpartum dat evenmin..

9 maanden op 9 maanden af: deel 1

Einde en nieuw begin

Zwanger zijn, het is een wonderlijke ervaring. Helaas was mijn zwangerschap alles behalve rooskleurig. Met een ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid (HG) die de hele zwangerschap duurde, waren de 40 weken (+1) absoluut geen pretje. Toen de bevalling zich precies op de uitgerekende datum aandiende was de opluchting dan ook groot. Een vlotte bevalling was het zeker niet, maar na heel wat uren zwoegen en 25 minuten persen, konden wij dan eindelijk onze dochter in onze armen sluiten. Het einde van een uitdagende periode en het begin van het herstel.

De kraamweek

Wie denkt dat je na een bevalling direct weer up and running bent, komt van een koude kermis thuis. De kraamweek is een absolute rollercoaster, althans dat was het voor mij. Heb ik ervan genoten? Absoluut! Heb ik last gehad van kraamtranen? Nog veel meer. Niet alleen fysiek is het herstellen van de bevalling een uitdaging, ook emotioneel is er veel te verwerken. Zeker voor mij, na 9 maanden afzien met een bolle buik. De misselijkheid van de zwangerschap werd ingeruild voor de borstvoedingsperikelen van de kraamweek en het worstelen met het fysieke herstel. Van de eerste keer weer naar de wc gaan, tot de extreme hoofdpijnen toe te schrijven aan een veranderende hormoonhuishouding. Er komt heel veel op je pad; dingen waar je van te voren helemaal niet bij stil hebt gestaan.

herstellen postpartum
Credit: Hedwig den Hartog Photography

Bekkenbodemoefeningen en coretraining

De eerste weken na de kraamweek kwamen in teken te staan van verder fysiek herstel met een grote focus op de bekkenbodemspier en de diepe buikspieren. Nog geen 6 weken na de bevalling lag ik al op tafel bij een bekkenbodemfysiotherapeut voor een check. Wat bleek? De bekkenbodemspier heeft zo’n optater gehad van de bevalling, dat er een heleboel training nodig is om deze weer voldoende te laten functioneren (iets wat overigens heel normaal schijnt te zijn). En nee, dit zijn geen oefeningen waarvoor je naar de sportschool hoeft te gaan. In bed, op de wc, tijdens het geven van borstvoeding; dag in dag uit staan in teken van het doen van oefeningen waarbij je doet alsof je je plas (& scheten) ophoudt. Dat is even andere koek, dan aan de barbells hangen in de gym. Want helaas, daar zal ik nog even mee moeten wachten.

Back to normal: focus op voedingspatroon

At ik tijdens de eerste weken van mijn zwangerschap periodes vrijwel niks door de misselijkheid, andere weken at ik de misselijkheid weg met zoetigheid en eentonige maaltijden. Het is dan ook tijd om gezond eten weer op één te zetten, ondersteund met supplementen van Vitakruid. Om mijn persoonlijke behoeften te kunnen bepalen, vulde ik op de website van Vitakruid een vragenlijst in waaruit een persoonlijk advies kwam rollen. De supplementen die ik nu neem zijn de volgende:

  • Vitakruid Multi Dag & Nacht mama, voor extra voedingsstoffen voor de gezondheid van moeder & kind, met daarin foliumzuur, Omega 3, Calcium, Jodium en IJzer.
  • Magnesium als aanvulling: uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat een deel van de bevolking minder magnesium binnenkrijgt dan de aanbeveling. Dit terwijl Magnesium belangrijk is voor spieren, botten en hersenfunctie. Kortom: iets wat ik postpartum zeker kan gebruiken!
  • Visolie met de omega-3 vetzuren EPA en DHA, wat goed schijnt te zijn voor het hart, de bloeddruk en triglyceridenspiegel. Ideaal, gezien ik niet altijd aan mijn juiste portie vis kom in de week.
  • Vitamine D voor kalk- en fosfaatopname in de botten en voor het goed functioneren van de spieren. Nu ik weer meer in beweging kom met mijn ‘nieuwe lijf’, een onmisbaar supplement al zeg ik het zelf.

De komende maanden ga ik zien hoe deze supplementen mij gaan ondersteunen. Want hoewel het 9 maanden op en 9 maanden af is, hoop ik toch íets eerder weer meer van mijn ‘oude zelf’ te zien.

Wordt vervolgd…