We kunnen er niet meer omheen: donkere dagen, regen en op de een of andere manier heb je ’s ochtends meer pech. Het is herfst. De meeste van ons hebben dan ook de vakantie ver achter de rug. Van Mojito’s, Piña colada’s en Cosmopolitans gaan we naar de Pumpkin Spice Latte… Maar where is the fun in that? Wij zetten voor jou een paar overheerlijke herfstcocktails op een rijtje, zodat de donkere dagen toch nét wat aangenamer worden.
Deze lekkere herfstcocktails maak jij makkelijk thuis
Cocktails zijn goede manieren om sterke smaken van alcohol wat aan te vullen of te maskeren. De volgende recepten zijn indicaties van smaken die samen een heerlijke mix vormen. Deze ingrediënten kun je natuurlijk naar eigen ratio’s toevoegen. Ook kun je de alcohol natuurlijk vervangen of weglaten om er mocktails van te maken. Onbegrijpelijk, maar mogelijk.
1. Honey Pear Margarita – klassieker voor de herfst
Het klassieke drankje gebaseerd op tequila is een favoriet van velen. Deze variant geeft een zoete twist aan de Margarita. Perfect voor de herfst. Ook voor degenen die een aanvaring hebben gehad met tequila en het nooit meer willen proeven. De cocktail heeft een frisse smaak van peer en subtiele zoete smaak van honing. Met maar een paar ingrediënten is deze makkelijk zelf te maken. Dit gooi je in de blender:
- 95 cl peer sap naar keuze
- 18 cl tequila
- 9 cl triple sec
- 2 eetlepels honing
- optioneel: 1/4 theelepel kaneel
- takjes Roosmarijn
Je zet na het blenden de cocktail het liefst in de vriezer om de smaken goed naar boven te laten komen. Daarna inschenken en een takje Roosmarijn toevoegen voor de garnering en extra smaak.
2. Plum Thyme Prosecco
We houden van bubbels. Zomer of herfst, iets of niets te vieren: het is altijd welkom. Voor wie champagne too much is, is prosecco het wat zoetere bubbly alternatief. Vaak een stuk goedkoper ook. Deze ingrediënten zijn goed voor twee fruitige herfstcocktails:
- 2 pruimen
- 6 takjes Thijm
- Sap van één limoen
- 4 theelepels Thijm siroop (NIET de hoestdrank! Deze maak je door een half kopje suiker in een half kopje water aan de kook te brengen met daarin de takjes Thijm)
- 1 fles van je favoriete Prosecco
Schil en snijd de pruimen en laat de smaak hiervan intrekken bij de Thijm siroop en limoen sap. Dit voeg je dus eerst samen. Daarna voeg je hier Prosecco en eventueel ijs (uit de blender) aan toe.
3. Pomegranate Rum Punch – herfstcocktails voor Halloween
Leuk voor een feestje: deze lekkere herfstpunch. Deze rode herfstcocktail is gebaseerd op een soort iced tea van (bloed)sinaasappel met rum. De kleur is dan misschien ook ideaal voor een Halloween-feestje. Of gewoon een pyjama party: veel fijnere outfit. Met deze ingrediënten maak jij een hele bowl aan dit herfstdrankje:
- 4 zakjes Hibiscusthee
- 1 klein kaneelstokje (smashed)
- 1 kop granaatappel sap
- 1 kop bruine rum
- 1/2 kop (bloed)sinaasappel sap (en partjes voor de garnering!)
- 1 fles Prosecco of andere bubbly wijn
- Granaatappel pitjes
Eerst laat je de thee en het kaneelstokje weken in heet water. Dit laat je vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna voeg je al andere ingrediënten er gewoon bij. Vrij makkelijk en lekker veel drinken.
4. Pumpkin Pie Martini’s – herfstcocktails meet dessert
Van het populaire Pumpkin Spice Latte drankje naar een cocktail. Of ja, niet per se daarop gebaseerd. Toch komt de liefde voor pompoenen vooral in de herfst bij iedereen naar boven. De cocktail is bovendien heerlijk als toetje. Deze ingrediënten komen in jouw Martini-glas:
- 6 cl Pumpkin Spice Vodka (vermeng de vodka met pompoenkruiden naar keuze)
- 3 cl donkere rum
- 1,5 cl volle (koffie)melk of room
- 2 theelepels pompoen puree
Voor de ‘rand’ van je Martini: - ahornsiroop (ofwel maple syrup)
- 1 kaneelkoekje, 1/2 theelepel kaneel en 1 eetlepel kristalsuiker bij elkaar gemalen tot suiker voor de rand
- nootmuskaat & kaneelstokje voor de garnering
Je mixt dus de eerste ingrediënten samen voor de cocktail. Het tweede deel is voor extra smaak en mooie garnering. Ideaal om dan te serveren, als toetje of drankje.
5. Gin Tonic – de paarse herfstcocktail
Zoals de Mojito is de Gin Tonic ook wel echt een frisse zomercocktail. Deze klassieker zie je in vele varianten in de zomer op het terras. Van komkommer en limoen tot frambozen worden in het drankje verwerkt. Voor deze herfstvariant maak je hem wat voller en pittiger. Met deze ingrediënten maak je twee mooie, paarse herfstcocktail:
- 250 g ontdooide diepvries bramen
- 1 eetlepel poedersuiker
- 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
- 100 ml gin
- 400 ml tonic
- 2 takjes Roosmarijn (garnering)
- ijsblokjes
Je prakt de bramen met de poedersuiker samen en giet dit als eerste in je glas. Wel een Gin-Tonic glas natuurlijk. Vervolgens giet je de rest van de ingrediënten erbij met de peper als topping en de Roosmarijn als garnering. Ijsblokjes kun je naar voorkeur toevoegen.
6. Apple Cider Champagne
Hadden we al gezegd dat we van bubbels houden? Nog eentje dan. En een heel makkelijk recept waarbij je deze naar je eigen smaak kan maken. De smaken vullen elkaar goed aan, dus het licht maar net aan hoe sterk je de cocktail wilt maken. Dit heb je nodig:
- 1/2 deel van je favoriete Champagne
- 1/2 deel Appelsap
- Optioneel: een scheutje donkere rum
- Garnering van kaneelsuiker aan de rand
Zoals bij een Mimosa beslaan de sap en champagne iedereen ongeveer de helft van je drankje. Mocht je dit sterker willen maken, voeg je een scheutje rum toe. De garnering van kaneel maakt het extra fall-proof.
Bron: CountryLiving