6 tips om professionele foto’s met je mobiel te maken

Is het gek als ik zeg dat de Samsung Note 9 op mijn wishlist staat, omdat ik de Live Focus zo tof vind? Ik zit constant in dubio: schaf ik een camera aan of houd ik het bij mijn smartphone. Al jaren gaat het fotograferen met mijn smartphone mij goed af en tot nu heeft het kopen van een Samsung Note 9 een streepje voor. Zeker foto’s voor de blog en Instagram zien er aardig profi uit. Tenminste daar ga ik vanuit, omdat ik zo vaak de vraag krijg: “met welke camera heb je die foto’s gemaakt?” Wat mijn truc is? Ik leg het je uit.

1. Lens schoonmaken

Vette vingers, stof, vuil. De lens van je mobiel is vaak behoorlijk vies. Maak dus je lens eerst goed schoon voordat je gaat fotograferen. Met een tissue goed over de lens wrijven doet al wonderen.

2. Licht

Genoeg daglicht is het allerbelangrijkste wanneer je foto’s maakt met je mobiele telefoon. Zodra je niet genoeg licht hebt worden je foto’s pixelig. Je flits gebruiken? Dat is echt not done. Maak je foto’s eventueel nog lichter tijdens het nabewerken.

3. Scherp stellen

Stel altijd scherp voordat je een foto maakt! Wil je profi foto’s? Speel dan met ‘scherpte-diepte’. Stel scherp op een element in de foto, door met je vinger op die plek op je scherm te klikken. Wacht even en zie de achtergrond wazig worden.

4. Compositie

Creëer rust in een foto! Rust? Yes. Maak je een foto van een persoon? Denk dan na over waar je die persoon in beeld brengt. In het midden, links of rechts? Let er goed op dat het hoofd, armen en voeten helemaal in beeld zijn. Ga je afsnijden? Doe dat dan bewust. Let er op dat het afsnijden de foto niet rommelig maakt.

5. Houd je telefoon recht

Zorg dat horizontale lijnen in je foto altijd recht lopen. Ook dit helpt mee om rust te creëren in een foto. Dit kan de horizon zelf zijn, maar ook de rand van een tafel of de lijnen in je ondergrond.

6. Nabewerken

Een goede nabewerking is bijna net zo belangrijk als een goede foto. Hier hoef je allang geen Photoshop skills meer voor te hebben. Ik bewerk mijn foto’s gewoon op mijn iPhone, met het programma Snapseed. Ideaal aan deze app is dat je een standaard bewerking kan opslaan die je met een druk op de knop kan toepassen op al je foto’s. Tip voor een mooie Instagram feed!