5 x pannenkoeken van over de wereld

Wij Hollanders zijn gek op onze pannenkoeken én poffertjes. In mijn familie, en daarin zullen wij niet de enige zijn, eten wij altijd de klassieke combinatie: erwtensoep met pannenkoeken. En om het allemaal lekker ouderwets te houden eten we pannenkoeken met stroop en suiker. Soms met een appeltje en kaneel. Zoet zijn pannenkoeken in mijn ogen nou eenmaal het lekkerst. Maar niet alleen wij Nederlanders houden van pannenkoeken, over heel de wereld worden pannenkoeken gegeten, maar dan allemaal net even anders. Wij zetten onze 5 favorieten op een rijtje!

1. Nederlandse Poffertjes

Een typisch Hollandse lekkernij, ook al ligt de oorsprong in Frankrijk. Het beslag voor poffertjes is vrijwel gelijk aan dat van pannenkoeken, alleen wordt er aan poffertje beslag meestal gist toegevoegd, zodat de poffertjes goed rijzen. Poffertjes worden omgedraaid als het beslag nog niet helemaal gestold is, hierdoor blijft de binnenkant zacht en worden ze mooi rond. Maar geen poffertjes zonder poffertjes pan. Die moet je toch echt even aanschaffen, wil je zelf poffertjes maken. Poffertjes eten we met een klontje roomboter en bedolven onder de poedersuiker.
poffertjes - Processed by: Helicon Filter;

2. Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Deze onmogelijk uit te spreken Oostenrijkse pannenkoekjes at ik afgelopen week nog. In Oostenrijk op de Piste, zoals het hoort. Kaiserschmarrn zien dikke pannenkoekjes, gebakken in boter. Deze pannenkoekjes worden aan stukken gescheurd en vervolgens opnieuw gebakken. De Kaiserschmarrn werd in mijn geval geserveerd met poedersuiker, appelmoes en bessenjam. Zo zag mijn bordje er uit:
Oostenrijkse kaiserschmarrn

3. Aziatische bananenpannenkoekjes

Alle backpackers die al eens in Azië zijn geweest kennen deze pannenkoekjes zeker. Wanneer je om 8 uur ’s ochtends aan de ontbijttafel gevraagd wordt om te kiezen tussen banana pancakes, rijst of noodles, dan is de keuze zo gemaakt. Tenminste zo dacht ik er over. Voor je het weet eet je 3 weken lang elke ochtend bananenpannenkoekjes. Als je er daarna nog geen genoeg van hebt kun je de pannenkoekjes heel makkelijk zelf maken:
Kluts 2 eieren in een kommetje, prak 2 bananen en voeg dit, samen met een theelepel bakpoeder, toe aan de eieren. Even doorroeren en je beslag is klaar. Bak de bananenpannenkoekjes met boter in een koekenpan. Eventueel kun je er nog stukjes bananen aan toevoegen en eventueel zoeter maken met honing of ahornsiroop.

bananenpannenkoekjes

4. Franse Crêpe Suzette

Crêpe Suzette is een klassiek Frans dessert. Ik zie direct een ober voor mij die aan tafel flensjes komt bakken. Compleet met spectaculaire flambeershow. De Franse flensjes worden gebakken en vervolgens opnieuw verwarmd in een gekaramelliseerde saus van boter, suiker, mandarijn of sinaasappel en sinaasappelschil. Een crêpe wordt een Crêpe Suzette, wanneer ze besprenkeld en geflambeerd worden met Grand Marnier.

crepe-suzette

5. American Pancakes

Wie kent ze niet: American Pancakes. Dikke, maar kleinere, pannenkoeken die je om de een of andere manier altijd gestapeld moet eten. Een opgerolde pannenkoek, zoals wij ze kennen, is met een dikke American Pancake dan ook niet mogelijk. Afgewerkt met een klontje roomboter en overgoten met zoete (ahorn)siroop of bessensaus.

american-pancakes-1