5 x lunchen zonder brood

als het eventjes kan, probeer ik geen brood te eten. Brood is gewoon niet zo mijn ding, tenzij het vers is. Voor vers brood, mag je me ‘s nachts wakker maken. Zeker voor de korstjes vol pitjes. De afweging die ik vaak maak is of het de calorieën waard is. Behalve als je er mij ’s nachts voor wakker maakt dan. Je raadt het al, meestal moet brood het ontgelden voor een alternatief. Hieronder vind je 5 x mijn alternatieve lunchgerechten.

1. Soep

Een soepje op zijn tijd is altijd lekker. Zeker wanneer het koud is (zoals vaak in Nederland), is een warme lunch extra fijn. Daarbij kun je in een keer een grote pan soep maken en dit verdelen in kleine porties: als tussendoortje, lunch of diner. De porties kun je zelfs invriezen! Vaak heb ik na een maaltijd een vol of opgeblazen gevoel, maar met soep heb ik dit eigenlijk nooit. Je kunt de soep zo gevuld maken als jij wilt. Kies voor een bouillon met wat groente voor een lichte maaltijd of een goed gevulde, gebonden soep voor een stevige lunch.
Voor de lekkerbekken onder ons kan je jouw soepje versieren met bijvoorbeeld croutons of uitjes, maar ook met verse groenten of noodles. Neem bijvoorbeeld Vietnamese Pho Bo hieronder. Een stevig ontbijt voor hen is een goede lunch voor ons Hollanders.

pho bo noodlesoep-vierkant

2. (Boeren)omelet

Gemak dient de mens! En wie houdt er nou niet van een gebakken eitje? Een gebakken eitje met de nodige toevoegingen, zodat we de sneden brood achterwegen kunnen laten, kan volstaan als een complete lunch. Mix de eieren en vul de mix aan met toppings naar keuze. Et voilà, bakken en smullen maar. Een omelet is net zo snel gemaakt als het smeren van je boterhammen.

Een boerenomelet heeft geen vaste ingrediënten, daarom gebruik ik een omelet vaak om restjes op te maken. Twee vliegen in een klap! Geen eten weggooien en een lekkere lunch.

Tip: gebruik een pan met antiaanbaklaag, zodat je omelet geen roerei wordt ;).

boerenomelet - lunchen zonder brood

3. Eggwich

We blijven nog even bij onze eitjes! Een eggwich? Ik zie vraagtekens! Maar het is eigenlijk gewoon een sandwich in aan ander jasje. Letterlijk.
Bak een omelet en beleg deze zoals je een sandwich (met brood) ook zou beleggen. Je kan je omelet ook bakken ter grootte van een pannenkoek en je eggwich veranderen in een ‘egg-calzone‘ of je bakt eitjes in de vorm van een broodje (gewoon rond dus) en creëert hiermee een boven en onderkant.

4. Mug cake

Nom, nom, nom! De naam zegt genoeg: cake in een mok. Een super snelle lunch of ontbijt! Het enige wat je moet doen is alle ingrediënten in een mok stoppen en 1,5 minuten in de magnetron zetten. Hieronder een voorbeeld recept:

  • 1 heel ei
  • 3 eetlepels havermout
  • 1 theelepel cacaonibs
  • honing (optioneel)
  • fruit (bijvoorbeeld: kleine banaan, frambozen of bessen)

zet de mok in de magnetron voor 1,5 minuut en je mug cake is klaar! Lekker met wat yoghurt of kwark, vers fruit en noten. Een mug cake is niet alleen eenvoudig en snel te maken, maar ook makkelijk mee te nemen. Zo kun je on-the-go je mug cake uitlepelen.

Tip: voeg wat cacaopoeder toe voor een chocolade mug cake, zoals hieronder.

chocolate mug cake

5. Wrap-it

Frisse wraps zijn ideaal; makkelijk en snel te maken, met welke vulling dan ook! Net zo simpel als het smeren van een boterham.

Besmeer je wrap met spread (bijvoorbeeld heks’n kaas, roomkaas of hummus), voeg wat schijfjes groente (komkommer, tomaat, avocado, paprika, etc) en een handje gemengde sla toe en je basis is gemaakt! De basis kun je bijvoorbeeld aanvullen met gerookte zalm of kipfilet en noten voor de bite. Hoe meer toppings jij kiest, des te zwaarder je maaltijd. Maak de lunch wraps de avond van te voren. Rol ze op in folie en bewaar ze in de koelkast. Zo worden de wraps stevig en kun je ze makkelijker eten. Deze wrap als tussendoortje? Maak er dan wraprolletjes van!

wraprolletjes zalm avocado