5 vormen van rivaliteit die jou beter maken!

Rivaliteit is er en was er altijd al. Een eeuwige strijd tussen mensen om de beste, slimste, sterkste of mooiste te zijn. Of het nu gaat om rivaliteit tussen vriendinnen, met je zus/broer of op de werkvloer: rivaliteit maakt jou beter! Rivalen zorgen er voor dat jij je elke dag wil verbeteren. Laten we onze rivalen daar eens voor bedanken. We geven je vijf vormen van rivaliteit die jou beter maken en hebben gemaakt!

1. Familiaire rivaliteit

De eerste rivaliteit die ik mij kan herinneren is die tussen mij en mijn zusje. Je gaat door de pubertijd-struggle en juist op dat moment wordt je het grote voorbeeld van je zusje. Klinkt als een groot compliment, maar op dat moment voelt het toch echt als rivaliteit. Je zusje wil zijn zoals jij bent en hebben wat jij hebt. Zo kocht ik ooit met mijn ieniemienie salaris, na lang wikken en wegen, dat ene topje (dat noemden wij een ‘hemdje’). En nog geen week later steelt het lieftallige zusje de show met mijn topje! Dat had ik moeten zijn… Hoe deze rivaliteit je beter maakt? Je leert delen. Elkaar dingen gunnen, zoals bijvoorbeeld dit ‘show momentje’!

2. Uiterlijke rivaliteit

“Vrouwen maken zich vooral mooi voor andere vrouwen”, dit heb je vast wel vaker gehoord. Herkenbaar? Als ik voor mijzelf spreek: ja. Onbewust zijn wij continu bezig met onszelf vergelijken met andere vrouwen, van bekenden tot willekeurige voorbijgangers. Maar ook in modebladen en de media zoeken wij naar de rivaliteit. We zijn continu bezig met ons uiterlijk en uitstraling, al moeten we daar niet in doorslaan. Check je rivaliteit, maar zorg er vooral voor dat jij tevreden bent met jouw uiterlijk. Dat geeft je zelfvertrouwen!

3. Vriendschappelijke rivaliteit

Hoe closer de vriendschap, hoe heviger de rivaliteit. Een vriendschap tussen vrouwen is nou eenmaal een heel intense relatie. Zeker in tegenstelling tot een vriendschap tussen mannen, waar voetbal het enige gespreksonderwerpen kan zijn, avond na avond.
Een verkeerde actie of opmerking kan een hevige strijd opleveren. Ben je bijvoorbeeld wel eens voor dezelfde jongen gevallen: “Jij zei toch dat je hem niet leuk vond…?” Gelukkig duurt die strijd vaak maar even en kom je er samen sterker uit. Chicks before pricks!

4. Werkgerelateerde rivaliteit

Ook op de werkvloer is rivaliteit best een dingetje. Soms verwijder je het liefst de haren van die collega naast je, maar denk er eens over na: het is ook een vorm van bewondering. Als je haar niet zo goed vond, dan was ze geen competitie voor je en had je die rivaliteit niet gevoeld.
We zitten op de redactie met onze ‘grote broers’ van Manify en wij houden elkaar zo scherp mogelijk. Rivaliteit maakt dit mogelijk!

5. Sportieve rivaliteit

Hierbij doel ik niet op wie er het meest fashionable op de training verschijnt, al kijken wij vrouwen hier wel naar… Nee, ditmaal gaat het over de bekende rivaliteit. Je wilt beter, sneller, sterker zijn. Je wilt winnen! Heb je een gewaagde tegenstander dan brengt deze rivaliteit jullie naar ’the next level’. Totdat het einde van de training dan, daarna gaan jullie weer als beste fitgirl-vriendinnen naar huis, wie er ook ‘gewonnen’ heeft.
Bjorn Borg Dear Rival

DEAR RIVAL

Björn Borg vangt deze positieve vorm van rivaliteit mooi in haar #dearrival campagne. Een campagne waarbij zij de positieve kanten van rivaliteit belichten. Show your rival some love, want zoals je hierboven hebt gelezen staan je rivalen vaak dichtbij. Rivalen zijn niet alleen rivalen, maar ook vrienden en familie. Zij maken jou beter!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Björn Borg.