5 tips voor een betere nachtrust

Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap! Dat betekent extra veel schaapjes tellen, want zo val je toch in slaap? Het thema dit jaar is ‘Regular Sleep, Healthy Future’. Uit menig studie is namelijk gebleken dat de kwaliteit van onze slaap veel impact heeft op ons functioneren thuis en op werk. Betere slaap betekent een beter humeur, een groter concentratievermogen, meer plezier ervaren en minder gevoelig zijn voor stress, angst en onzekerheid. Dat kunnen we allemaal wel beamen gokken wij.. Slaapcoach en auteur van het boek ‘Van slaapwandeling naar droomleven’ Mark Schadenberg geeft ons speciaal voor deze gelegenheid zijn 5 tips voor een betere nachtrust. Val dus nog niet in slaap…!

5 tips voor een betere nachtrust!

1. Ritme

Ga op vaste tijden naar bed en sta rond dezelfde tijd op, ook in het weekend! Dit zorgt voor meer energie, beter werkende organen en minder kans op psychische en gezondheidsklachten.

2. Dutjes

Mocht je een dutje willen doen, doe dit dan in de middag tussen 12:00 en 14:00 uur. Dit zorgt ervoor dat je nog voldoende tijd hebt om slaapdruk op te bouwen voor de nacht. Mocht je onregelmatig werken, dan kan een dutje na je vroege dienst werken zodat je meer energie hebt gedurende de avond.

3. Beweeg

Beweging zorgt voor de aanmaak van serotonine, een stofje dat jou lekkerder in je vel laat zitten, maar ook nodig is voor een betere aanmaak van melatonine. Dit hormoon zorgt dat jij ’s avonds makkelijker en beter kan slapen.

4. Decaf

Vermijd cafeïne 6 tot 7 uur voor het slapen. Cafeïne werkt in op de adenosine receptoren, waardoor je even alert bent maar daarna weer een dip ervaart. Cafeïne blijft ongeveer 6 tot 7 uur in je lichaam zitten en zorgt dat je niet in jouw diepe slaap belandt. Let op! Ook in chocolade, verschillende theesoorten, chips, softijs, frisdranken en jawel… decafé zit cafeïne!

5. Schermpjes uit

Bij afwezigheid van licht (zoals in de avonduren) wordt melatonine geproduceerd om de slaap te bevorderen, maar bij aanwezigheid van (blauw)licht stopt de productie van melatonine. Felle lichten zoals die van jouw telefoon, televisie en e-reader hebben dus wel degelijk invloed. Elimineer ze ruim voordat je slapen gaat en je zult zien dat je beter slaapt.

Slaaplekker!

En hoe staat het er voor met jouw nachtrust? Ben je een draaier of een dromer? Een zijligger of een buikslaper? Heb je nachtmerries of word je elke ochtend uitgeslapen wakker? Heb jij nog aanvullende tips? Wij zijn benieuwd!