5 tips om het hoofd koel te houden tijdens de hitte

Het is al een paar dagen behoorlijk warm in ons doorgaans koude kikkerlandje. Afgelopen zaterdag was de eerste tropische dag van het jaar. En als we de weersverwachting mogen geloven, blijft het ook nog wel even warm. Dan komen tips om het hoofd koel te houden goed van pas! En is het niet voor komende dagen, dan wel voor de volgende reeks warme en/of tropische dagen, die er ongetwijfeld gaat komen.

1. Drink voldoende

Als de temperaturen stijgen, gaat je lichaam zweten. Op deze manier koelt je lichaam zichzelf. Als je te veel vocht verliest, dan heeft je lichaam niet voldoende vocht meer om te verdampen, waardoor je lijf juist warmer wordt. Hierbij loop je het risico op een zonnesteek en daarom is het van belang om voldoende te drinken.

En hoe aantrekkelijk het misschien ook is om naar een fles wijn te grijpen: Doe. Het. Niet. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan je lichaam. Daarnaast wordt alcohol sneller in je bloed opgenomen bij warm weer, omdat je bloedvaten door de warmte verwijden.

2. Koel je woning

De temperatuur in huis loopt aardig op. Zo was het bij mij in huis al 26 graden toen ik ’s ochtends beneden kwam. Mijn rolluiken zijn niet zonwerend en ik heb ook geen zonwering buiten hangen. Daardoor wordt het behoorlijk warm in huis. Door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten, waait het continu door in huis en blijft het lekker koel.

Je zou ook gebruik kunnen maken van een ventilator als het geen optie is om ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Zo ben ik er persoonlijk geen fan van om mijn slaapkamerraam wagenwijd open te zetten als de buren aan het genieten zijn van een barbecue.

3. Vermijd activiteiten

Ik zie ze vaak genoeg lopen tijdens warm weer: hardlopers. Warme dagen zijn er echter niet voor geschikt om lichamelijk erg actief te zijn. Moet je toch bepaalde dingen doen die fysiek zwaar zijn, doe deze dan zo vroeg mogelijk of juist later op de avond als het weer is afgekoeld. Moet je toch écht gedurende de heetste uren van de dag aan de bak, drink dan voldoende (zie ook tip 1), neem regelmatig een pauze en rust uit op koele plekken.

4. Pas je kleding aan

Het is misschien een open deur, maar het zal je nog verbazen hoeveel mensen er zijn die tijdens temperaturen boven de dertig graden een lange spijkerbroek dragen met een vest. Het advies is duidelijk: doe dit niet. Kies voor luchtige kleding, het liefst shirts of blouses. Korte broeken en rokken zijn daarnaast ook aan te raden. Aan je voeten heb je bij voorkeur slippers of sandalen. Wil je toch dichte schoenen, zorg dan dat je kies voor een materiaal dat ademt.

5. Let op je eten

Een warme of zware maaltijd zorgt ervoor dat je lichaam warmer wordt. Dus hoe lekker rode kool met een gehaktbal wellicht ook is, kies voor alternatieve maaltijden. Pastasalades, fruitsalades of gewone salades zijn ideaal voor warme zomerdagen.

Eén tip: tijdens het warme weer zal je voedsel sneller bederven. Het is daarom belangrijk dat je voor goede koeling van je eten zorgt. Ga je een dagje naar het strand, zorg dan voor een optimaal werkende koelbox met eventueel extra koelelementen.