5 tips om je balkonplanten een lang en gelukkig leven te bieden

Bij velen brengt de zon niet alleen een mooi bruin tintje, maar ook spontaan groene vingers. Heb je afgelopen weekend al je buren ook flink in de weer zien gaan met hun tuinen en balkonnetjes? Zelfs ik – welbekend plantenkiller en nog totaal niet klaar voor een tuin – kreeg de groene kriebels! Het liefst ren ik dan direct naar Groenrijk of Intratruin voor een compleet nieuwe plantencollectie, iets wat ik vorig jaar ook heb gedaan. Enthousiast laaide ik alles wat ik leuk vond in mijn karretje, zonder plan van aanpak, structuur of enige kennis van die leuk gekleurde plantjes. Gevolg: Het werd een bijeen geraapt zooitjee en alle planten waren na een week of uitgedroogd of verzopen. Beetje jammer.

Nee, dit jaar moet het anders. Mijn vriendinnen verzorgen honden, katten en zelfs kinderen, dus een balkon vol planten zou me toch moeten lukken op deze leeftijd. Gelukkig weet ik uit de wandelgangen dat ik niet de enige persoon ben in Nederland die het maar een lastig iets vind: planten onderhouden. Dat doet me goed, maar bracht me ook op het idee om eens in de planten-materie te duiken en de ultieme 5 tips om je balkonplanten een lang en gelukkig leven te bieden uit te zoeken. Daar kun je op een verjaardag nog eens mee aankomen! Bovendien: je drankje wegnippen op een balkon vol blije bloemetjes is toch een stuk aangenamer dan op een balkon vol planten die van ellende hun kopjes hebben laten hangen…

5 tips voor het onderhouden van je balkonplanten:

  1. Natuurlijk wil je bij het eerste beste zonnetje je balkon zomer-klaar maken, maar doe het niet te vroeg. Zeker bij groenten, fruit en kruidenplanten is dit niet heel handig. Kou en nachtvorst kunnen ze flink beschadigen. Begin de boel pas te verbouwen wanneer je eigenlijk zeker weet dat er geen koude dagen meer aankomen. In de regel is mei een goed tijdstip om te beginnen.
  2. Kies planten die passen bij de ligging van je balkon. Heb je een balkon op het zuiden? Dan hebben je planten dus ook altijd volle bak zon. Sommige plantjes overleven dit niet (ik spreek uit ervaring). Salie, Tijm, de Begonia of Geraniums zijn planten die hier wel goed tegen kunnen. Vraag desnoods de plantenspecialist om advies.
  3. Regent het niet? Geef je planten dan elke dag water. In de tuin of op je balkon staan de planten vaak in de volle zon en dat maakt ze very thirsty.
  4. Pot je planten in bloempotten- of bakken met gaten zodat ze na een flinke regenbui niet opeens verzuipen in het regenwater. Geeft de planten ook voldoende ruimte dus pot niet te veel in 1 bloempot. Net als met schoenen geldt: beter iets te groot, dan iets te klein.
  5. Ga je in de zomer regelmatig een weekend weg of op vakantie? Pot je balkonplanten dan in een bloembak op wielen en kies planten die zowel buiten als binnen prima overleven. Zo kun je ze naar binnen rijden als je er een tijdje niet bent.

Kruidentuin-tip:

Ook super leuk: een eigen kruidentuintje op je balkon! Kun je die zomerse salade lekker mee aanvullen. Wist je dat er twee soorten kruiden bestaan? We hebben eenjarige kruiden die – de naam zegt het al – maar 1 jaar kunnen worden gebruikt. Dit zijn o.a. basilicum, dille en Oost-Indische kruiden. Ook zijn er tweejarige kruiden die prima kunnen overwinteren, zoals tijm, bieslook en munt. Wil je dus langer van je kruidentuintje genieten, kies dan voor tweejarige kruiden.