5 februari: Pisco Sour Day, reden voor een feestje!

Eindelijk! We hebben weer wat meer vrijheid om te gaan en staan waar we willen. Dit betekent dat we de kroeg weer in kunnen, lekker uiteten mogen en meer mensen zien. Dit opzich alleen al is een reden voor een feestje! Laat het vandaag – 5 februari – nu ook nog eens Pisco Sour Dag zijn, een jaarlijks terugkerende Peruaanse feestdag waarop alles draait om dat ene drankje: Pisco Sour. En het goede nieuws, de feestdag heeft inmiddels ook de oceanen doorkruist om ook in Nederland voor wat extra gezelligheid en smaak te zorgen. Grijp deze kans aan voor het bouwen van een feestje, thuis of in de kroeg. 5 februari: Pisco Sour Day, reden voor een feestje!

5 februari is Pisco Sour Day
Preparación de pisco sour. Barman Roberto Meléndez. Hotel Country Club.

Pisco wat?

Leuk zo’n feest dat draait om een drankje. Maar wat is het nu precies? Deze van origine Peruaanse cocktail wordt bereid met Pisco, limoensap, suikersiroop en eiwit. Pisco wordt ook wel de spirit of Peru genoemd en is een belangrijk onderdeel van de Peruaanse geschiedenis, cultuur en gastronomie. Aan het begin van de twintigste eeuw ontmoetten Peru’s aristocraten en intellectuelen elkaar in de bars en cafés van Lima. Zo ook in Morris Bar, van de Amerikaan Victor Morris. Geïnspireerd door het recept van de whisky sour schonk hij in de jaren twintig zijn eerste Pisco Sour. In de loop der jaren werd het recept door zijn personeel geperfectioneerd en sindsdien is de Pisco Sour dé cocktail van Peru. Grappig toch?

Het distillaat wordt bereid met één of meerdere (maximaal 8) druivensoorten en doet denken aan een niet-gerijpte brandy. Heerlijk dus om te combineren met een zoetje en een zuurtje. Voeg er eiwit aan toe en een paar druppels Chuncho- of Angostura-bitter en jouw Pisco Sour cocktail is ready!

Flying Dutchmen Cocktails - Santa Marta

Hier vier je Pisco Sour Dag

Het drankje is inmiddels naar veel horecagelegenheden in Nederland overgewaaid en nu de horeca haar deuren weer heeft geopend vier je hier op 5 februari Pisco Sour Dag. Een aantal tips:

Bars

Amsterdam: The Tailor, Super Lyan, NENI Amsterdam, Rocca Amsterdam, Rosalia’s Menagerie, Bar Dó, Malabar, Rum Barrel, Flying Dutchmen Cocktails
Rotterdam: Supermercado Rotterdam
Den Haag: Tapisco
Utrecht: Rum Club

Restaurants

Amsterdam: Peruvian Cuisine, Casa Peru, Nazka
Den Haag: Somos Peru, Callao
Maastricht: Lima 81
Delft: Inca Mania
Amstelveen: Pachamama on Wheels
Haarlem: Maita

Het recept voor thuis

Recept Pisco Sour, 1 glas
60 ml Peruaanse Pisco
30 ml limoensap
15 ml suikersiroop
1 eiwit
4 ijsblokjes
3 druppels Chuncho- of Angostura-bitters

Doe de Pisco, limoensap, suikersiroop, eiwit en ijsblokjes in een shaker. Shake 8 tot 10 seconden. Schenk de cocktail in een gekoeld glas en voeg drie druppels bitters toe.

5 februari: Pisco Sour Day, reden voor een feestje!