24 uur in Venetië: dit moet je doen

Venetië, een sprookjesachtige stad in het noorden van Italië. Honderden bruggetjes, smalle kanalen, authentieke huisjes en wat dacht je van die idylische gondels? Geen wonder dat zoveel mensen deze Italiaanse droom op hun bucketlist hebben staan. Eline ging op een 24-uurs trip naar Venetië. Lang genoeg om de sfeer te proeven en de mooiste bezienswaardigheden te zien, kort genoeg om niet gek te worden van de zwermen toeristen.

Venetië: een stukje geschiedenis

Venetië is een stad in het noordoosten van Italië, gesticht in de vijfde eeuw. De stad is gebouwd op maar liefst 118 kleine eilandjes, die met honderden bruggen aan elkaar verbonden zijn. Venetië speelde een belangrijke rol in de Europese geschiedenis, want zij was de toegangspoort tot West-Europa en onderdeel van de belangrijke zijderoute. De stad bracht Europa veel vernieuwingen zoals wissel- en kredietbanken, de boekhouding, obligatiemarken en belangrijke verbeteringen in de scheepsbouw (bron: Wikipedia). Sinds 1987 staat de stad, maar ook zijn lagune op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt deze elk jaar bezocht door meer dan 20 miljoen (!) toeristen per jaar. Dat zijn er een heleboel! En daarom worden er tegenwoordig ook maatregelen getroffen om die enorme stroom aan toeristen te reguleren, bijvoorbeeld door het vragen van entreegeld aan dagjestoeristen.

24 uur in Venetië

Ochtendwandeling

Venetië leent zich uitstekend voor een kort bezoek. Wanneer je een hotel boekt in de stad, kun je vanaf het ochtendgloren genieten van een sprookjesachtige omgeving. Ben je voor het eerst in de stad, dan is het advies om gewoon eens door de straten te struinen en je door je eigen nieuwsgierigheid te laten leiden. Sla eens linksaf waar iedereen rechtsaf gaat en laat je ogen eens goed rusten op de bijzondere monumenten en altaartjes. Is je trek opgewekt? Loop dan naar binnen bij één van de vele koffietentjes voor een cappuccino, latte macchiato, espresso macchiato – typische ochtendrankjes, aldus de Italianen – en een cornetto, ofwel een croissant.

Ontbijten in Venetië

Rialto Markt

Breng na je ontbijtje een bezoek aan de Rialto markt, aan de noord-westkant van de Rialto brug in de wijk San Polo. De versmarkt is hier van maandag tot en met zaterdag geopend van 07:30 uur tot 13:00 uur. In deze buurt vind je ook de overdekte vismarkt Mercato del Pesce Al Minvto die van dinsdag tot en met zaterdag geopend is van 07:30 uur tot 13:00 uur.

  • Versmarkt (07:30-13:00 ma-za)
  • Pescheria markt (07:30-13:00 di-za)
Rialto markt venetië
Pescheria markt

Middag in Venice

Van al dat struinen door de straatjes, brug op, brug af, krijg je natuurlijk trek. Tegen het middaguur is het dan ook tijd om ergens neer te strijken voor een Italiaanse lunch. Is het mooi weer, pak dan zeker een terrasje. Zo proef je optimaal van Venetië. Er zijn voldoende leuke plekken te vinden in de stad, maar ga ook hier weer eens links waar iedereen rechts gaat en vindt een rustigere plek om te lunchen. Vergeet geen Apérol Spritz te bestellen, hét drankje op de terrassen hier.

Lunchen in Venetië

Fondaco dei Tedeschi dakterras

Met een gevulde buik is het tijd om de beroemde Rialto brug over te steken naar de wijken Castello en San Marco. Vanaf het dakterras van het warenhuis net voorbij de brug, heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Kleine kanttekening: vergeet van te voren niet jouw plekje te reserveren. Er wordt namelijk gewerkt met timeslots vanwege de enorme interesse. Mocht je overigens geen reservering hebben gemaakt, dan is het alsnog de moeite waard om eens in het warenhuis te kijken. Het gebouw genaamd Fondaco dei Tedeschi is daadwerkelijk een plaatje om te zien en in de shop in shops vind je de collecties van de mooiste modemerken.

Fondaco dei Tedeschi

Libreria Acqua Alta

Na een kort shop intermezzo is het tijd om verder te struinen op weg naar de Libreria Acqua Alta, wellicht de meest eigenaardige boekwinkel die je ooit gezien hebt. Stapels boeken, gondels, huiskatten en een trap gemaakt van oude boekbundels. Of je er zal slagen, ik durf het niet te zeggen, maar het is zeker leuk om eens gezien te hebben.

Libreria Acqua Alta
Libreria Acqua Alta

Het beroemde San Marco plein

Wanneer je een bezoek aan Venetië brengt, kun je het San Marco plein natuurlijk niet missen. Op nog geen 10 minuten wandelen van de boekwinkel vind je dit grote plein met zijn indrukwekkende bouwwerken. De blikvanger is natuurlijk de Basiliek van San Marco (1060), de derde kerk die ooit op deze plaats gebouwd is. De bouwstijl is Byzantijns en je kunt gerust een uur (of langer) uitttrekken om je ogen de kost te geven over de vele beeldhouwwerken, mozaïeken en bronzen beelden.

Naast de basiliek ligt het Dogepaleis (9e eeuw), dat dienst had als woning van de doge, maar ook als gerechtshof. Het paleis werd tussen 1600 en 1603 door middel van de beruchte Brug der Zuchten verbonden aan de toenmalige nieuwe gevangenis. Zo konden veroordeelden na hun proces direct worden opgesloten.

Verder vind je aan het San Marco plein de bekende Campanille klokkentoren evenals diverse musea. Houd je wel van een beetje cultuursnuiven, ga dan gerust in de rij staan om naar binnen te kunnen. Ik hield het bij de ‘outdoor’ versie van het Venetiaanse museum.

Piazza San Marco

Caffè Florian

Grote kans dat diegene die Venetië bezocht heeft je zal vertellen over ‘de allerduurste koffie’ die hij of zij ooit gedronken heeft. Deze koffie bestel je bij Caffè Florian, een iconisch café uit de 18e eeuw aan het plein. Naar eigen zeggen is dit het oudste café van de stad en gingen vele beroemdheden je voor. Voor een dubbele espresso tik je € 11,50 af en een warme chocolademelk kost € 13,00. Deze worden dan wel weer geserveerd vanaf een zilveren dienblad en met zilveren theelepels. Ik zou zeggen, een one time must do.

Caffè Florian
Caffè Florian

Avondgloren

Bij het avondgloren vervolg je je wandeltocht richting de wijk San Marco. Hier vind je de chiqueste winkels van de stad en staren de paspoppen van Chanel tot Dior en Prada je met een ietwat neutrale blik vanuit de weelderig aangeklede etalages aan. Voor fashionista’s een heerlijke wandeling, maar ook zeker voor de kunstliefhebber gezien kunst de boventoon voert in deze wijk.

Ponte dell’Accademia

Vanaf de Ponte dell’ Accademia, die Campo S.Vidal in het stadsdeel San Marco met de Campo della Carità in Dorsoduro verbindt, heb je een iconisch uitzicht op het open water met de Basiliek Van Santa Maria della Salute aan de horizon. De brug zelf is gemaakt van hout en metaal en werd in 1984 gebouwd als exacte kopie van de tijdelijke brug die in 1933 werd neergezet. Naast de brug ligt het museum Gallerie dell’Accademica, waarnaar de brug is vernoemd.

Uitzicht vanaf Ponte dell’Accademia

Venice by night

Sluit jouw 24 uur in Venetië af met een dinertje in de oude stad. Of je nu van tapas houdt, pizza of fine dining; aan aanbod geen gebrek. Na het diner wandel je terug naar je hotel, of richting het bus- of treinstation. Ook aan 24 uur Venetië komt namelijk een einde.

Dineren

Reis en verblijf

Ga je 24 uur naar Venetië, dan kun je natuurlijk een hotel boeken in de oude stad. Zo stap je de deur uit en sta je direct in het bruisende middelpunt. Vind je het niet erg om in de ochtend en avond de oude binnenstad in of uit te moeten reizen, dan is het boeken van een (goedkoper) hotel in het nieuwe Venetië of zelfs buiten de stad een optie. Ik verbleef bij Four Points by Sheraton, niet de meest inspirerende locatie, maar een bus die voor de deur stopt brengt je in nog geen 30 minuten naar het oude Venetië. Mocht ik nog een keer naar Venetië reizen, dan ga ik voor een overnachting ín de stad en wel bij één van de volgende hotels:

Op zoek naar meer reisinspiratie? Lees eens over een wintersportvakantie in Wallis, Zwitserland.

Foutje gezien? Laat het ons weten! [email protected]